Unele supermarketuri confirmă majorările de prețuri, cu o lună înainte de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. Retailerii dau vina pe deprecierea leului față de dolar, care a dus la majorarea prețurilor la achiziție transmise de furnizor.
Observatorulph.ro a publicat un mesaj de la un cititor care dă un exemplu concret. El a constatat că arahidele prăjite pe care le cumpără de doi ani s-au scumpit cu 30%.
„Ieri (27.04.2015) am cumpărat de la S.C.KAUFLAND ROMANIA S.C.S. Ploiești, șos.Vestului nr.9, Arahide prăjite vrac. De vreo 2 ani cred, inclusiv săptămâna trecută până în data de 21 sau 22.04.2015, acest produs costa 1,79 lei/100gr. Ieri (27.04.2015) prețul era : 2,19 lei/100gr. Deci o creștere cu aprox.30% !?! Oare de ce??? Am cerut lămuriri șefului de schimb, Doru Radu din câte-mi amintesc. Nu a putut să-mi dea o explicație plauzibilă”, se arată în mesajul publicat de portalul menționat.
La solicitarea publicației locale, reprezentanții Kaufland au transmis un punct de vedere în care explică scumpirea prin evoluția cursului valutar.
” Dorim să vă informăm că majorarea de preț vine ca urmare a evoluției cursului valutar (deprecierea leului față de dolar) și implicit majorarea prețurilor la achiziție transmise de furnizor. Vă mulțumim pentru înțelegere. Cu stimă. Biroul Relații Presă”, se arată în răspunsul Kaufland România.
Gândul a scris că scăderea TVA la alimente de la 1 iunie riscă să nu aducă niciun câștig în buzunarele românilor. Reprezentanți ai Sindicatelor din Industria Alimentară au declarat pentru gândul că prețurile în unele supermarketuri au început să crească ușor, după anunțul Guvernului privind reducerea taxei pe valoarea adăugată. Mai mult, unele lanțuri de magazine încearcă acum să majoreze taxele pe care producătorii le plătesc pentru a-și putea vinde mărfurile în supermarketuri și care pot ajunge la 30% din prețul produsului.
„În această perioadă sunt două situații. Sunt anumite produse la care hipermarketurile au început să crească prețurile, anumite sortimente de carne, și anumite sortimente de lapte. Acesta poate fi un semnal de alarmă. Carnea nu a mai suportat modificări de preț de multă vreme și acum ei nu pot spune „știți, am făcut niște calcule și am găsit că acesta este prețul corect””, a declarat pentru gândul Dragoș Frumosu.
Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), spune și el că unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de preț, ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 9% la alimente de la 1 iunie.
Delia Nica, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale (AMRC), neagă acuzațiile și spune că acestea sunt doar un „balon de săpun”.
„Prețurile vor mai suferi într-o lună de zile tot soiul de modificări, fără nici o legătură cu viitoarea reducere a TVA, ci este vorba despre sezonalitate, de exemplu. Vor apărea legumele și fructele românești, care vor fi mai ieftine. Prețurile la carne, pui, ouă se negociează de la săptămână la săptămână”, a spus Delia Nica.
Ulterior, premierul Ponta a amenințat comercianții cu taxe speciale. Guvernul nu poate îngheța prețurile la mărfurile din magazine, în contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce măsuri constituționale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianții nu scad prețurile la raft după diminuarea TVA, a afirmat premierul Victor Ponta.