„Când omul plătește către stat o obligație de plată, nu va percepe comision nici măcar o bancă către altă bancă. (…) Va fi o înțelegere foarte clară cu băncile. Ca principiu, băncile n-au voie să perceapă comisioane la ceea ce înseamnă plăți către stat. Că eu ca stat pot să decid să îți las ție ca bancă, într-un interval mai lung de timp, banii pe care tu trebuie să mi-i dai mie după ce i-ai încasat, tu îi folosești. Asta mă reglez eu (n.red. – statul) cu banca. Ca principiu, nu ai voie să îi iei bani românului, când el plătește la stat obligațiile sale”, a spus Teodorovici, la Antena 3.
Ministrul a susținut faptul că statul ar putea permite ca băncile să nu vireze imediat banii plătiți online, prin intermediul băncilor, pentru taxe și impozite, ci după o anumită perioadă, băncile putând însă derula operațiuni cu aceste sume între momenul plății de către contribuabil și momentul în care ajung în contul instituției vizate.
„Lucrurile de la 1 ianuarie se vor schimba foarte mult în bine. Vor fi multe modificări, până la final de an. Calea de comunicare între noi și piață, că sunt persoane fizice sau juridice, va fi calea online. Adică nu mai plătim, nu mai cheltuim, nu mai trimitem tot felul de plicuri”, susține Teodorovici.
În plus, toate structurile publice vor fi obligate să fie parte a Patrim Ven, sistemul informatic al Companiei de Informații Financiare care vizează patrimoniul și veniturile.
„Va fi o obligație ca toate structurile publice să fie parte a acestui sistem. Până acum sunt destul de mulți. Cred că este o obligație legală, dată prin 2016, dar încă nu s-au înrolat în acest sistem multe dintre primării. Vor fi obligate. Vor fi constrânse: nu vor mai fi deschideri, când facem noul buget, nu primesc bani, până când nu fac dovada că sunt introduse acolo. De ce? Fiind în sistemul acesta, când vine la licitație o firmă, tu nu mai ai voie să ceri, ca primărie sau minister, să aducă cazier, certificat fiscal, pentru că este deja în sistem. Tot ce ține de zona economică va fi deja în sistem. Practic, nu mai ai voie să mai ceri, și, atenție, este și o prevedere legală, care spune că tu, structură publică, atâta timp cât o informație există la stat, nu mai ai voie să o ceri unei persoane fizice sau unei persoane juridice, cu toate că astăzi se mai cer aceste lucruri”, a menționat Teodorovici.
„Ceea ce are un european, la dispoziția sa, ca și servicii din partea statului, pe zona fiscală, trebuie să aibă și românul. Atunci, dacă statul român nu este în stare să facă anumite servicii românului, diferența trebuie să o facă piața, că este bancă sau oricine altcineva în piață, plătesc eu stat pentru acel serviciu”, a adăugat Teodorovici.