Un consultant american în management a publicat recent, pe pagina sa de LinkedIn, un articol în care vorbește despre experiențele sale în ceea ce privește recrutarea de personal.
Brian Adkins a povestit că, de-a lungul timpului, a întâlnit persoane care, deși aplicaseră pentru postul liber propus, au refuzat în cele din urmă oferta de angajare. Această situație, oricât de bizară ar părea, are însă explicații cât se poate de simple, crede consultantul.
În anumiter cazuri, nu e vorba decât de o strategie pe care angajații încearcă să-ți constrângă actualii angajatori să le ofere o mărire de salariu, susține Adkins.
„Recrutezi un candidat pe care toată lumea îl place și îi faci o ofertă de angajare; o ofertă care, însă, va fi folosită ca armă în renegocierea salariului cu angajatorul său actual, pe care nu a avut oricum intenția de a-l părăsi. În alte cuvinte, am fost jucați pe degete, ceea ce e dureros, dar face parte din ecuație atunci când recrutezi talente într-o piață atât de competitivă”, explică specialistul.
Pe de altă parte, ofertele de angajare, oricât de generoase ar fi, mai sunt refuzate și din alte motive, mai precizează Brian Adkins.
Reputația companiei, este un exemplu în acest sens. După ce a primit un refuz politicos, managerul povestește că a sunat unul dintre candidați pentru a-i cere o explicație.
„Deși la început a ezitat, mi-a dezvăluit că a vorbit cu prietenii și colegii despre companie, iar aceștia au sfătuit-o să nu accepte propunerea noastră. Asta pentru că în trecut firma noastră câștigase reputația de a fi un fel de vest sălbatic„, își amintește Adkins.
Un refuz negativ din partea candidaților poate să vină și din cauza comportamentului angajatorului în timpul interviului, mai avertizează consultantul. O atitudine agresivă sau de superioritate poate intimida potențialul angajat.