Sticla de safir este un material foarte rezistent pe care Apple îl folosește atât pentru lentilele camerelor foto, cât și pentru scannerele de amprente ale noului iPhone, scrie Business Magazin. Cu toate acestea, compania nu a folosit materialul și la ecranul noului smartphone, așa cum se așteptau numeroși analiști.
Insolvența a luat piețele prin surprindere, iar acțiunile companiei au scăzut cu 90% după anunțul oficial. Prăbușirea acțiunilor a redus valoarea de piață a companiei de la 1,5 miliarde de dolari la circa 175 de milioane.
Analiștii sunt de părere că singura explicație pentru decizia GT Advanced Technologies de a intra în insolvență ar fi renunțarea colaborării cu Apple.
Jeffrey Osborne, de la Cowen & Co, scrie că Apple, care împrumutase companiei 578 de milioane de dolari în toamnă, printr-un contract de furnizare, „avea abilitatea să ceară banii înapoi și se pare că au făcut asta”.
În noiembrie anul trecut, GT și Apple au semnat un acord multianual care, pe lângă sprijinul financiar, împuternicea GT să producă anumite componente din safir la o fabrică Apple din Arizona, Statele Unite. În clauzele contractului se preciza că GT va returna acești bani în cinci ani, începând cu 2015.
Osborne notează că împrumutul era menit să asigure finanțare pentru cumpărarea de materia primă de care GT avea nevoie.
„Rambursarea era planificată să înceapă în ianuarie 2015 și să urmeze un plan de cinci ani”, scrie analistul. „Prin termenii de rambursare, este foarte posibil ca în rata actuală se se acumulat o sumă suplimentară de bani ca urmare a intrării în vigoare a unor condiții neîndeplinite de GT”, explică Osborne.
Unii investitori au bănuit că Apple va folosi sticla de safir și pentru ecranele noului iPhone. Acțiunile GT au scăzut cu 40% după ce Apple a prezentat produsul care nu avea ecranul fabricat cu ajutorul acestei tehnologii.
Într-un anunț făcut luni, GT a precizat că insolvența „nu înseamnă falimentul”.