Cum pot obține tinerii întreprinzători 10.000 de euro de la stat
Întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot depune de luni planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanților în afaceri, prin care pot beneficia de finanțare de până la 10.000 de euro și pentru care este alocat în acest an un buget de 25 milioane de lei, informează Mediafax.
Începând din data de 22.04.2013, ora 10.00 va fi activă înscrierea în cadrul „Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”. Înscrierea se poate face atât de pe site-ul Ministerului Economiei, cât și prin intermediul link-ului direct: http://programenationale2013.aippimm.ro., se arată într-un anunț de pe site-ul instituției.
Finanțarea acoperă 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinanțare. Alocațiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Economiei.
Totodatul, statul acordă garanții prin Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii pentru creditele contractate de tinerii întreprinzători în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.
De asemenea, aceștia sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați angajați pe perioadă nedeterminată. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depășesc cuantumul câștigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.
Alte scutiri se acordă la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum și de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.
Planul de afaceri propus trebuie să cuprindă investiții în active corporale și/sau necorporale, pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete și reale.
Anterior, tinerii întreprinzători și-au înregistrat microîntreprinderile la oficiile Registrului Comerțului. Înscrierea în program este continuă și se face on line pe site-ul Ministerului Economiei.
Vor fi finanțate achiziția de terenuri pentru construcții și/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziția de spații destinate realizării activității pentru care s-a solicitat finanțare, de mobilier, echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru, aparate și instalații de măsură, control și reglare, tehnică de calcul, de mijloace de transport, cu excepția achiziției de vehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terților.
Solicitantul trebuie să facă dovada deținerii în proprietate a terenului pe care urmează să se realizeze construcția sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori închiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiției, iar activele achiziționate trebuie să fie noi.
Totodată, tinerii pot primi finanțări nerambursabile pentru brevete, licențe, mărci comerciale și alte drepturi și active similare (francize, etichetare ecologică, etc), autorizații, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training și formare personală, precum și pentru servicii de contabilitate, consultanță fiscală și juridică, consultanță IT și PR.
Cheltuielile cu serviciile de consultanță nu pot depăși 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
În ceea ce privește obligațiile întreprinzătorilor, ghidul solicitantului prevede reinvestirea anual a cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent și angajarea și menținerea în activitate a cel puțin doi salariați de la momentul obținerii facilităților și până la pierderea calității de microîntreprindere.
În această săptămână a fost deschisă și înscrierea firmelor mici și mijlocii la programul Mihail Kogălniceanu, prin intermediul căruia pot obține credite subvenționate și garantate de stat, bugetul alocat în acest an fiind de circa 16 milioane de lei.
Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar