Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, și Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, au prezentat, luni, la Universitatea de Vest din Timișoara, Programul „România Start-Up Nation”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane interesate să-și deschidă o afacere.
Prin acest program se poate acorda un ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 de lei românilor care deschid o societate comercială după 30 ianuarie 2017, dată la care a intrat în vigoare ordonanța de urgență a Guvernului privind „stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri”.
„Este foarte important să reușim să atragem cât mai mulți tineri și nu numai către zona de antreprenoriat. Țara noastră se confruntă cu o problemă, suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce înseamnă tineri antreprenori în societate, iar orice economie viabilă este susținută de IMM-uri, aceste societăți mici și mijlocii. În ultimii ani, din păcate, în România se închid mai multe firme decât cele care se deschid. Programul Start-Up Nation este unul dintre pilonii pentru susținerea mediului de afaceri. Este unul dintre programele care au avut una dintre cele mai mari dezbateri publice din ultimii ani de zile. Am fost în peste 20 de județe până în acest moment și ne-am întâlnit cu mii de persoane, pentru a le explica tuturor că au o șansă de a accesa programul”, a explicat Harry Ilan Laufer, la Timișoara.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în urma dezbaterilor publice organizate în țară, condițiile de eligibilitate au fost simplificate.
„În urma dezbaterilor publice pe care le-am avut, programul a suferit anumite modificări față de forma inițială în care a fost propus prin ordonanță de urgență. Condițiile finale în cadrul programului sunt mult îmbunătățite față de prima formă și ne bucurăm că putem oferi o șansă tuturor care doresc să se îndrepte spre zona de antreprenoriat, inclusiv celor care nu dispun de un capital propriu. Inițial, trebuia să creați două locuri de muncă pentru a accesa un grant de până la 200.000 de lei. În acest moment, am redus acest criteriu la un singur loc de muncă. Ca să deveniți eligibili în acest program trebuie să faceți trei lucruri foarte simple: să vă deschideți o societate comercială după data de 30 ianuarie 2017, trebuie să creați minim un loc de muncă, care înseamnă o normă întreagă, care poate să fie format și din două norme parțiale, și să mențineți acest loc de muncă pentru o perioadă de doi ani de zile. Inițial erau două locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de zile”, a detaliat Harry Ilan Laufer.
Bugetul alocat pentru Programul „România Start-Up Nation” este de aproximativ 400 de milioane de dolari, iar Guvernul își propune să finanțeze 10.000 de firme noi în fiecare an.
„Dacă ne referim la cheltuieli eligibile, tot ce aveți nevoie pentru a da drumul business-ului este eligibil în program, inclusiv chiria pentru spațiul de lucru și cursurile de antreprenoriat și perfecționare profesională. Am acceptat să decontăm și salariile pentru perioada de implementare. Decontarea se va face pe principiul cererii de plată”, a precizat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, la Timișoara.
Programul „România Start-Up Nation” va deveni operațional de la 1 mai 2017.