Prima pagină » Economic » Cum rezistă în fața #coronacrizei mediul de afaceri din România. Ce s-a întâmplat cu insolvența sectorului agroalimentar autohton în primul semestru din 2020 (Analiză)

Cum rezistă în fața #coronacrizei mediul de afaceri din România. Ce s-a întâmplat cu insolvența sectorului agroalimentar autohton în primul semestru din 2020 (Analiză)

Cum rezistă în fața #coronacrizei mediul de afaceri din România. Ce s-a întâmplat cu insolvența sectorului agroalimentar autohton în primul semestru din 2020 (Analiză)

În primul semestru al anului în curs, numărul insolvențelor, cel al radierilor și dizolvărilor companiilor din România continuă să fie mult sub nivelul din 2019, fapt care relevă reziliența mediului de afaceri local în condiții de pandemie.

Într-un răspuns transmis exclusiv pentru GÂNDUL.RO de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2020, un număr de 286 de profesioniști din sectorul agroalimentar românesc au intrat în insolvență (peste 10 la sută din totalul semestrial general).

Și asta în condițiile în care, anul trecut (1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020), nu mai puțin de 861 de profesioniști din aceleași domenii de activitate (47 de coduri din nomenclatorul CAEN care cuprind sectorul agrozootehnic și agroalimentar autohton) solicitau intrarea în insolvență.

În 2019, grupa CAEN 01 – Agricultură, vânătoare și servicii anexe a înregistrat cel mai mare număr de cereri de insolvență, și anume 223, în timp ce anul acesta, același cod CAEN a ocupat primul loc la insolvențe, cu 64 de cereri.

Mediul de afaceri local, rezilient în pandemie în primul semestru din 2020

Potrivit unei analize KeysFin al cărei rezumat a fost transmis la redacție, numărul insolvențelor, cel al radierilor și al dizolvărilor companiilor din România continuă să fie mult sub nivelul din 2019, ceea ce arată reziliența mediului de afaceri local în condiții de pandemie.

Concluzia confirmă, de altfel, și cifrele transmise GÂNDUL.RO de ONRC.

Există însă și riscuri identificate de specialiști. Ei spun că înrăutățirea situației interne în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate de coronavirus, coroborată cu o nouă perioadă de urgență, ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local care nu a beneficiat de o capitalizare suficientă înainte de #coronacriză și nici de suport din partea autorităților pe modelul european.

Revenind, experții sursei citate spun că numărul companiilor care au intrat în insolvență a scăzut cu mai mult de un sfert, respectiv cu 26% în primul semestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, ajungând la 2.360 de companii, cea mai mică valoare din ultimii 10 ani.

Chiar și așa, au adăugat specialiștii, fără o continuare sau o majorare a sprijinului autorităților în contextul unei posibile accentuări sau prelungiri a crizei sanitare tendința se va inversa, iar la începutul lui 2021 peisajul de business ar putea arăta complet diferit.

Numărul companiilor suspendate a avut o scădere și mai accentuată, de aproape o treime, respectiv 32% în primele șase luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, și a totalizat 5.136 de companii, minimul ultimilor 10 ani.

„Numărul radierilor și dizolvărilor de firme locale a scăzut și mai dramatic”

Tot cei de la KeysFin spun că în ceea ce privește radierile și dizolvările de firme locale, numărul acestora s-a diminuat și mai vizibil, cu 58% în primele luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, la 35.000, iar numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a crescut în acest an cu 4% la 1.391.147 în 30 iunie 2020.

„În ciuda primelor semnale de revenire a business-ului european (companiile din zona euro raportează un început încurajator al celui de-al treilea trimestru, cu cel mai rapid ritm de creștere din ultimii doi ani) pe plan local lucrurile stau diferit.

Chiar dacă momentan, potrivit ultimelor informații, companiile locale par că rezistă, (…) o nouă perioadă de lockdown, ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local care nu a beneficiat de o capitalizare suficientă înainte de criză și nici de un pachet de sprijin al autorităților pe modelul european”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al sursei citate anterior.

Sectoare afectate cel mai mult de #coronacriză

Experții sursei amintite anterior susțin că majoritatea insolvențelor au apărut în comerț (705 companii respectiv 30% din total), construcții (387 de companii respectiv 16,4% din total) și industria prelucrătoare (307 companii respectiv 13% din total).

Din punct de vedere geografic, cele mai multe companii intrate în insolvență au fost din București (423 de companii respectiv 18% din total), Bihor (211 de companii, respectiv 9% din total) și Constanța (140 de companii respectiv 6% din total.

Mai mult, așa cum era de așteptat, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia de SARS-CoV-2, înmatriculările de companii au scăzut în primele șase luni din acest an cu 37% față de aceeași perioadă din 2019, la 49.000 de companii nou-înființate.

50.000 de dosare de insolvență!

Într-un interviu acordat nu demult pentru GÂNDUL.RO de avocatul Gheorghe Piperea, acesta estima că vor intra în insolvență și poate chiar în faliment, numai până la sfârșitul anului, cam 160.000 de IMM-uri.

„În acest număr nu trebuie să introducem neapărat cazurile de insolvență, ci, pur și simplu, închiderea afacerilor. Asta poate însemna o suspendare fiscală, o dizolvare, o inactivitate pur și simplu. Nu trebuie neapărat să se ajungă în fața judecătorului cu o procedură de insolvență”, explica specialistul.

Tot el preciza că la insolvență se ajunge doar pentru că fie IMM-ul vrea să se salveze printr-o reorganizare, fie pentru că unul dintre creditori – de regulă Fiscul și băncile – va șterge cumva datoriile și, eventual, să-i pedepsească pe manageri.

„Dar da, vor fi și foarte multe insolvențe. Eu estimez că vor fi până la sfârșitul anului cel puțin 50.000 de dosare de insolvență”, menționa expertul.

Citește și