Cum s-au „prăbușit” companiile aeriene după Brexit
Perspectivele scăderii numărului de turiști britanici, în urma posibilei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a tras în jos acțiunile liniilor aeriene, hotelurilor și resorturilor de vacanță. Spre exemplu, Thomas Cook Group a scăzut cu 15% de la referendum, EasyJet a scăzut cel mai mult din ultimii 12 ani, iar British Airways și-a micșorat puternic ținta de profit pentru 2016.
În timp ce lira și-a mai revenit din pierderile suferite vineri și luni, este încă 7% în scădere față de euro de când britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană.
„Este timpul pentru rugăciuni”, spune un patron de restaurant irlandez, descriind Brexit într-un singur cuvânt: dezastru. Aproximativ 40% din clienții lui Padraic Gallagher sunt turiști, iar acum, cu lira în scădere, este îngrijorat că business-ul său va avea de suferit. „Tocmai am avut prima creștere în șapte ani, iar acum trebuie să trec din nou prin criză?”, spune antreprenorul în vârstă de 55 de ani.
În fiecare an turiștii englezi, care pe locul doi în topul celor mai „darnici” turiști europeni, cheltuie aproximativ 52 de miliarde de dolari în străinătate. Franța, Spania și Irlanda sunt destinațiile lor favorite.