Prima pagină » Economic » Cum se calculează rata la banca Răscoala Botoșani, Furnica Brănești și Albina Slatina. „Dobânda ne-o trimit șefii prin circulară”

Cum se calculează rata la banca Răscoala Botoșani, Furnica Brănești și Albina Slatina. „Dobânda ne-o trimit șefii prin circulară”

De la filialele Băncii Cooperatiste Creditcoop iau credite locuitorii satelor și comunelor, dar și ai orașelor mici ale țării. Care sunt condițiile de creditare aflați în gandul.info

Banca Cooperatistă Creditcoop este banca cu cea mai mare acoperire în zona rurală din România. Cu o rețea de 15 agenții și 47 de bănci cooperatiste, care au în total 779 de puncte de lucru, în special în comune și mici orașe, banca acordă credite „membrilor cooperatori”. Gândul a încercat să afle care sunt condițiile în care o persoană ar putea obține un împrumut de la această bancă.  

Astfel, sunând la câteva bănci din rețea, am aflat că oricine poate deveni „membru cooperator” pentru 40 de lei, dar și cum este calculată dobânda cu care băncile din rețeaua Creditcoop – „Furnica Brănești”, „Victoria București” sau „Răscoala Botoșani ” – dau credite: „Dobânda o calculează șefii, în Consiliul de Administrație. O stabilesc dânșii și nouă ne-o trimit prin circulară” .

Costurile unui credit cuprind printre altele, o procent de 4%-5% reprezentând „părți sociale”- „banii aceștia îi primiți înapoi, după doi ani de la ultima plată de rată” -, o taxă de înscriere și o taxă de membru nou. Rata la un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei, pe cinci ani, este de 233 de lei, potrivit unor informații furnizate de reprezentanți din rețeaua de bănci cooperatiste.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru gândul că băncile cooperatiste sunt supravegheate și reglementate de BNR.

„Băieții vă verifică la Biroul de Credite”

„Ați avut întârzieri, sunteți client rău platnic? Oricum, băieții vă verifică la Biroul de Credite și la Centrala Riscurilor bancare”, suntem avertizați, încă de la început, de la celălalt capăt al firului. Cu amabilitate, vocea feminină care ne-a răspuns prompt „Suntem Banca Furnica, cu ce vă pot ajuta?” ne îndrumă către colegii ei de la București, când îi spunem că vrem să luăm un credit.

„Dacă locuiți în București, trebuie să sunați la colegii noștri de pe Calea Moșilor, la Victoria (Banca Cooperatistă Victoria București n.n.). Noi dăm credite doar pentru cei care locuiesc în Brănești (Ilfov) și în zonele din jur”, ne spune ea.

La „Victoria” ni se comunică din start că, pentru un credit, ne trebuie doi giranți, care pot fi și pensionari „cu pensie normală, nu de handicap”, iar pensionarul să aibă sub 70 de ani.

În scurt timp aflăm și celelalte condiții pentru a putea obține creditul. Pentru a primi un credit, un potențial client trebuie să aibă contract de muncă pe perioadă nedeterminată la o firmă serioasă, pentru că „nu acceptăm clienți care lucrează la un SRL cu câțiva angajați”. După o scurtă pauză adaugă: „Băieții verifică și starea firmei”.

Perioada maximă pentru un credit de nevoi personale de la Banca Cooperatistă Victoria București este de 5 ani, iar dobânda este de 10%.

La întrebarea dacă dobânda depinde de indicele Robor (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, calculat de BNR și în funcție de care băncile comerciale își calculează dobânzile n.n.) suntem lămuriți pe loc: „Dobânda o calculează șefii, în Consiliul de Administrație. O stabilesc dânșii și nouă ne-o trimit prin circulară. A fost în scădere”.

În ceea ce privește rata lunară, care nu poate fi mai mare de 30% din venitul lunar, primim asigurări că aceasta va fi fixă pe toată perioada derulării creditului. „Rata este fixă, să zicem 3-4 milioane de lei pe lună. Rata e fixă până la finalul creditului, dar dobânda mai variază”, arată funcționara de la Banca „Victoria”.

Care sunt costurile creditului. „Pentru 40 de lei sunteți membru cooperator”

Pentru că pe site-ul băncii se precizează că doar „membrii cooperatori” pot beneficia de credite de la unitățile din rețeaua Creditcoop, ne interesăm cum putem deveni membru cooperator.

Funcționara pare că își înăbușe un râset.

„Nu vă gândiți la țăranii de pe câmp…. Banca noastră s-a născut acum 150 de ani și a avut ca țel să îi ajute pe cei nevoiași. Dar nu are nici o legătură cu țăranii de pe câmp. De fapt și aceștia pot veni la noi să ia credite, oricine poate veni. Am rămas cu numele ăsta (cooperatistă n.n.), asta e, dar suntem bancă. Ne controlează de la BNR, vin cei de la Creditcoop. Avem autorizație de la BNR. Multă lume ne confundă cu porcăria aia de Provident, că altfel nu pot să le zic! Aceia sunt IFN-uri. Noi suntem bancă”, adaugă ea.

Aveam să aflăm că pentru 40 de lei oricine poate deveni membru cooperator.

În ceea ce privește costurile creditului, suntem informați că mai întâi celui care cere un credit i se reține un anumit procentaj – 4% sau 5% – din valoarea creditului „sub formă de părți sociale”, bani care ne vor fi restituiți mai târziu.

„La doi ani după ce achitați ultima rată banii aceștia vi se returnează dumneavoastră. Știți, noi ne autofinanțăm, nu avem alte fonduri din afară. A fost 10%, dar a scăzut la 5%”, ne spune funcționara care ne face repede și un calcul. La un credit de 10.000 de lei, 500 de lei sunt părțile sociale. În plus, mai este de achitat și o taxă de înscriere de 30 de lei, plus încă o taxă de membru nou de 10 lei. „Cu 40 de lei sunteți membru cooperator”, ne spune ea.

La toate acestea se adaugă și alte costuri. „Mai este o taxă de acordare a creditului. E fapt comision, nu e taxă”, se corectează vocea repede. „Variază între 125 și 500 de lei. La un credit de 10.000 de lei, comisionul de acordare a creditului este de 320 de lei. A nu, e de 255 de lei”, se încurcă ea. Deci „în mare”, costurile pentru un credit de 10.000 de lei sunt de 1.000 de lei. Rata va fi de 233 de lei, pe 5 ani, sau de 350 de lei pe 3 ani.

Comisionul de rambursare anticipată este de 1% dacă perioada până la rambursare este mai mare de un an și de 0,5% dacă perioada rămasă este mai mică de un an. Pentru a obține creditul este nevoie și de doi giranți, care pot fi pensionari sau salariați.

Vrem să aflăm dacă ne putem plăti rata prin home banking, însă probabil că nu au mai fost asemenea cazuri, pentru că, după o scurtă pauză, interlocutoarea noastră ne spune că rata o putem plăti „prin ordin de plată, care costă”. Astfel că suntem îndemnați: „mai bine veniți aici la noi la sediu și vă plătiți rata”.

Dobânzi de 4,8% la depozite pe 3 luni

Banca Cooperatistă Victoria București are dobânzi mai mari decât cele practicate în prezent de băncile comerciale.

„Am deponenți cu miliarde de lei. Ei dețin o valoare mare. Înseamnă că au fost mulțumiți. La depozite avem dobânzi mai bune decât la alte bănci”, face ea reclamă băncii unde lucrează.  Apoi acceptă să ne trimită pe email o ofertă cu dobânzile practicate la depozite.

„Poate aveți prieteni care vor să facă depozite, sau poate vreți dvs. Am un excel cu dobânzile la depozite, vi-l trimit, poate vreți să îl dați și prietenilor și cunoștințelor care vor să își facă un depozit la noi”, mai arată ea.

Dobânzile la depozite la Banca Cooperatistă Victoria București:

re

sursa Banca Cooperatistă Victoria București

Cea mai mare dobândă fixă este la un depozit constituit pe 3 luni, de 4,80%. La o lună, dobânda fixă este de 4,70%. La depozit pe 6 luni, dobânda variabilă este de 4,70%.

„Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor. Suntem o bancă cu renume, nu o bancă născută ieri și închisă mâine”, încheie interlocutoarea noastră.

Spre comparație, la ING Bank dobânda scadentă la un depozit în lei pe o lună este de 1,75%, pe 3 luni este de 2,25%, iar pe un an de 3,5%.
Rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR este de 3,5%.

Banca Cooperatistă Albina Slatina, credite cu dobândă de 7,9% pe an

La Banca Cooperatistă Albina Slatina, cu sediul în Slatina, creditele sunt mai ieftine decât la Banca Cooperatistă Victoria București, dobânda fiind de 7,9% la an.

Cine sună acolo poate afla că o persoană care vrea să ia un imprumut de 3.000 de lei de la Banca Albina are nevoie de un singur girant. „Până la 31 martie noi promovăm un credit pentru care clientul trebuie să dea 5% din valoarea creditului, reprezentând părți sociale. Banii aceștia îi înapoiem la final clientului, la doi ani de la plata ultimei rate. Dăm și dobândă la ei, nu pot să vă spun cât, trebuie să veniți aici. Alte costuri? 10 lei deschiderea de cont și 5 lei taxă de membru nou”, ni se comunică telefonic. 

Și, pentru a spulbera orice urmă de neîncredere: „Suntem o bancă serioasă. Suntem de o viață, întrebați-i pe cei mai în vârstă. Dacă avem mulți clienți? Ne descurcăm”, ne mai spune funcționara Băncii Albina Slatina.

Banca Cooperatistă Răscoala Botoșani: Patru giranți pentru un credit de 1.500 de lei

Și locuitorii din Botoșani pot apela la împrumuturi de la banca cooperatistă. În oraș funcționează Banca Cooperatistă Răscoala Botoșani. De aici aflăm că, de exemplu, un pensionar are nevoie, pentru un credit de 1.500 de lei, de patru giranți. „Comisionul de întocmire a dosarului este de 2,1 milioane de lei vechi, Banii ăștia îi pierde. Dar veniți la sediu, pentru mai multe detalii”, ni se comunică. 

Adrian Vasilescu, BNR: Băncile cooperatiste sunt supravegheate de BNR

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru gândul că băncile cooperatiste se află sub supravegherea Băncii Naționale a României, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, la fel ca la băncile comerciale.

„Aceste bănci sunt înregimentate în sistemul bancar românesc, sunt supravegheate de BNR, sunt reglementate de BNR, sunt în sistemul concurențial pentru că băncile se află într-un sistem concurențial. Depozitele la băncile cooperatiste sunt garantate de Fondul de Garantare”, a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Ce sunt băncile cooperatiste

Rețeaua Creditcoop este formată din Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop care a avut, la finele anului 2012, 15 agenții și 47 de bănci cooperatiste afiliate care au avut, la rândul lor, 779 de puncte de lucru, agenții și sucursale dispuse, cu precădere, în orașele mici și în localitățile rurale.

Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop avea, la sfârșitul anului 2012, fonduri proprii totale de 233,4 milioane de lei. Creditcoop a înregistrat în 2012 un profit net de 525.211 lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Până la apariția acestui articol președintele Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, Ioan Adrian Morar, nu a oferit un răspuns la cererea gândul pentru detalii despre activitatea băncii.

 

Citește și