Arhitectul chinez Ma Yansong a luat prin surprindere în ultima vreme Vestul cu creațiile sale organice, futuriste. Recent, acesta a venit cu o propunere și pentru modernizarea Pieței Tiananmen, aflată în centrul Beijingului, informează Der Spiegel.
Potrivit planurilor sale, făcute publice în cadrul unei expoziții organizate la Veneția și intitulată „Beijing 2050”, centrul politic al capitalei chineze ar trebui acoperit cu o pădure luxuriantă. Deși design-ul său nu a fost explicit politic, acesta a venit ca un gest clar de spre istoria pieței, locul unde în anul 1989 protestele pentru democrație conduse de studenții chinezi au fost oprite violent de către regimul comunist.
FOTO: Der Spiegel
În forma sa actuală, „Piața Tiananmen este un simbol al imperiului”, după părerea arhitectului, propunerea sa de transformare a „inimii Beijingului” urmând să distrugă acest simbol.
„Dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat, atunci va schimba întreaga Chină”, este de părere Yansong, adăugând însă că soarta arhitecturală a Beijingului și a pieței „este comandată încă de sus, nu propusă de utopiștii de jos”.
Arhitectul Ma Yansong, „vedeta generației sale”
Arhitectul Ma Yansong a devenit în ultimul timp din ce în ce mai cunoscut după ce a câștigat o serie de concursuri europene în domeniu care vor aduce design-urile sale experimentale, reprezentând un amestec între tehnologie de ultimă oră și natură, în capitalele de pe continentul nostru.
„Dacă există un arhitect vedetă în China al acestei generații, atunci Ma Yansong ar putea fi acesta”, este de părere Jeffrey Johnson, liderul laboratorului „Megaorașe Chineze” de la Universitatea din Columbia pentru Arhitectură.
FOTO: Teh Eng Koon/Mediafax Foto/AFP
Într-un concurs organizat la Paris, Franța, care avea ca obiectiv pentru proiectarea unui complex rezidențial pe malul drept al fluviului Sena, Yansong și firma sa, denumită MAD arhitects, au concurat alături de 95 de arhitecți din întreaga lume.
FOTO: Der Spiegel
La Roma, acesta a câștigat primul loc într-o competiție de modernizare a unei reședințe aflate în apropierea grădinilor și a galeriei Villa Borghese. Ambele sale proiecte vor fi inițiate în anul 2014.
Arhitectul chinez a fost invitat, de asemenea, să schițeze planul unui proiect masiv de retail, cu o suprafață de 200.000 de metri pătrați, în districtul Zuidas din Amsterdam.
FOTO: Der Spiegel
Structurile pe care le-a proiectat în acest caz se aseamănă cu un mănunchi de munți cu partea superioară acoperită cu cratere. Turnurile sale similare vulcanilor vor fi conectate printr-o serie de curți, canale și pavilioane care vor transforma panorama capitalei olandeze.