Modul de calcul al accizelor se va schimba prin indexarea cu rata inflației doar în situația în care cursul de schimb folosit în mod normal, respectiv cel publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior, este mai mic decât cel din anul anterior, se arată în Proiectul Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Codului Fiscal.
Astfel, conversia în lei a accizelor și a impozitului țițeiul din producția internă se va face la cursul BCE atunci când leul se va deprecia în raport cu euro. În caz contrar, respectiv în situația în care leul se apreciază în raport cu euro, cursul de schimb luat în calcul rămâne cel din anul anterior (un curs mai mare) care se actualizează cu rata inflației din luna septembrie.
În 2014, Guvernul va folosi a doua metodă de calcul având în vedere evoluția cursului. Mai exact, cursul afișat de BCE la 1 octombrie 2013 a fost de 4,4485 de lei pe euro, în scădere cu 1,6% față de rata de schimb de anul trecut, de 4,5223 lei/euro. Prin urmare, accizele pentru anul viitor vor fi calculate la cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, la care se va adăuga rata inflației de 4,77%.
„Prin excepție de la prevederile alin.(1), în situația în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent , valoarea în lei a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică, până la data de 15 octombrie”, se arată în proiect.
Totodată, a fost convenită și o creștere a accizelor cu 7 eurocenți/litru, la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și kerosen.