Prima pagină » Economic » Cum se vor plafona prețurile la energie, cu cât au crescut compensările și cine își va putea amâna facturile? Amendamentele adoptate în comisiile Senatului și exemple de calcul

Cum se vor plafona prețurile la energie, cu cât au crescut compensările și cine își va putea amâna facturile? Amendamentele adoptate în comisiile Senatului și exemple de calcul

Cum se vor plafona prețurile la energie, cu cât au crescut compensările și cine își va putea amâna facturile? Amendamentele adoptate în comisiile Senatului și exemple de calcul
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Comisiile de specialitate ale Senatului au completat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale cu amendamente care vizează plafonarea prețurilor, reduceri pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar și profesioniști, precum și condițiile în care se poate amâna plata facturilor.

Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale şi Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială au decis, luni să supună spre dezbatere şi adoptare Plenului Senatului raportul comun de admitere cu amendamente admise şi proiectul de lege ce viza, inițial, aprobarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea defacilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”. Urmează decizia plenului Senatului, care este prima cameră sesizată.

Documentul a fost completat amendamente, așa cum anunțase sâmbătă și premierul demis Florin Cîțu, în contextul în care Cabinetul său nu mai poate emite în această periodă ordonanțe de urgență pentru adoptarea acestor măsuri suplimentare. El spusese că formula finală a propunerilor va fi anunțată luni.

Termenul pentru depunerea amendamentelor la proiectul de lege este 20 octombrie, iar pentru depunerea raportului, 26 octombrie. Conform casetei proiectului de Lege cu numărul L432/11.10.2021, termenul de adoptare tacită este 3 noiembrie.

Compensații mărite

Membrii comisiilor au crescut, față de varianta din OUG nr. 118/2021, plafonul de compensare pentru energia electrică, de la 1.000 kWh la 1.500 kWh. La gaze, limita superioară este echivalentul în kWh a 1000 mc de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per mc.

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise pentru consumul aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Pentru consumatorii casnici, compensarea facturilor crește de la 0,21 la 0,29 lei/kWh, la energie electrică și de la 25% la 33% din valoarea componentei gazului natural din contractul de furnizare al clientului.

Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0.68 lei / kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei / MWh şi nu include TVA.

Reduceri pentru IMM-uri și profesioniști

După adoptarea amendamentelor, propuse și de membri USR ai comisiilor, documentul include și IMM-urile, precum și a profesioniștilor și a profesiilor liberale.

Astfel, pentru toţi operatorii economici consumatori finali se prevede:

  • exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei pentru primii 200 MWh consumaţi lunar.
  • exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumaţi lunar.
  • aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) si (3) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare in cazul unui consum cuprins între 0,1 – 500 MWh lunar.

Documentul include și exemple de calcul a compensației acordate, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale.

Pentru plafonarea prețurilor pentru clienții casnici, modul de compensare a furnizorilor și posibilitatea de amânare a plății facturilor, la proiectul de lege au fost introduse articole noi.

Conform documentului citat numai consumatorii vulnerabili, așa cum sunt definiți în legea recent promulgată și care intră în vigoare peste două săptămâni,pot să amâne plata facturilor la energie.

„Art. 10.-La cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, aşa cum este aceasta definită prin Legea 226/2021, se suspendă, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună şi maximum şase luni, obligaţia de plată  a facturilor la energie electrică şi gaze naturale, fără costuri suplimentare pentru acesta”, prevede amendamentul admis în comisiile de specialitate, depus de senatorul PSD Daniel Zamfir și grupul parlamentar PSD.

În ceea ce privește plafonarea prețurilor, art. 6 prevede:

(1) In perioada aplicării prezentei legi, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, după cum urmează:

  • a) Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 lei/kWh;
  • b) Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

(2) Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul fînal facturat pentru clientul casnic, având incluse:

  • a) Pentru energie electrică – componenta de preţ a energiei electrice, reglementate de transport şi distribuţie, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, abonamentul, TVA.
  • b) Pentru gaze naturale – preţul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tariful de distribuţie, abonamentul, TVA

Pentru compensarea furnizorilor,

Art.7- (1) Diferenţa între preţui mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare.

(2) Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei /MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare.

Calculul privind diferenţele de preţ de la alin. (1) şi (2) va fl realizat de către ANRE în termen de 30 de zile de la depunerea de către furnizori a documentelor justificative, ANRE va transmite calculele Ministerului Energiei iar acesta va efectua plata către furnizori în termen de 5 zile de la primirea documentelor.

Art. 8 prevede, că în perioada de aplicare a prezentei legi, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei / MWh se impozitează cu 80%.

În plus, la art. 9., se stipulează că în acest interval, pentru activitatea de vânzare, comercianţii de energie electrică şi gaze naturale nu pot înregistra o rată a profitului mai mare de 5%, aplicată la costurile de furnizare, fără a fî inclusă achiziţia de energie electrică şi gaze naturale, amendament depus depus de senatorul PSD Daniel Zamfir și grupul parlamentar PSD.

Cum se calculează compensările

Documentul include anexe cu exemple de calcul a compensațiilor la energie și gaze.

Tot în Senat este pe ordinea de zi de luni votul asupra solicitării de aprobare a procedurii de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative a PSD pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici.

Proiectul de lege elaborat de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir și semnat de 47 de senatori și 109 deputați, a fost depus la Senat, prima cameră sesizată, spre dezbatere în 17 septembrie și a primit, în 11 octombie, avizul favorabil, cu observații, iar până în 15 octombrie se puteau depune amenamente. Acesta a primit un raport de respingere în comisiile de specialitate reunite.

Prețurile la energia electrică au crescut, în septembrie 2021 față de septembrie 2020, cu 24,65%, iar la gaze, cu 21,51%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Per ansamblu, rata anuală a inflației în luna septembrie 2021, comparativ cu aceeași lună de anul trecut a ajuns la 6,3%.

Raport Comun Comisii L423/2021 by Gandul.info on Scribd

 

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și