Prețul petrolului a scăzut drastic din cauza supraproducției și a competiției din industrie. O parte a pieței spera la un compromis între Iran și Arabia Saudită, deși obiectivele conflictuale puteau crea probleme într-o înțelegere.
„Relațiile între Arabia Saudită și Iran sunt atât de neproductive, încât nu văd nici un scenariu potrivit căruia Arabia Saudită ar tăia (n.r. din producție) fără ca Iran să înghețe producția sa, iar Iran a susținut de mai multe ori că vrea să atingă nivelurile de dinaintea sancțiunilor”, a declarat Emma Richards, analist BMI Research, pentru CNBC.
Cele două țări rivalizează pentru supremația politică și religioasă în regiume, înfruntându-se în conflictele din Siria, Yemen, Iraq, Liban și Bahrain.
„Vorbim despre o prăpastie veche de 1.400 de ani între suniți și șiiți. OPEC funcționează de doar 60 de ani, așa că suntem martori acum la cea mai mare ruptură între latura sunită a OPEC și cea șiită”, susține Stephen Schork, editorul raportului Schork.
Rivalitatea are implicații în piața petrolului, scăderea prețurilor cauzând probleme țărilor mai sărace din OPEC. Prețul a scăzut de la 100 de dolari pe baril la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Prețul înregistrat vineri a fost de 44,48 de dolari pe baril.
Iran este al treilea mare producător OPEC, după Arabia Saudită și Iraq, cu 3,6 milioane de barili de petrol brut pe zi, obiectivul zilnic fiind de patru milioane.
Mai mulți analiști nu se așteaptă la rezultate în urma întâlnirii. O înțelegere ar fi, însă, surprinzătoare și ar putea avea un efect semnificativ asupra prețurilor.