Prima pagină » Economic » Cum va arăta nota ta de plată la restaurant. Măsura ar putea să se aplice de la 1 mai

Cum va arăta nota ta de plată la restaurant. Măsura ar putea să se aplice de la 1 mai

Bacșișul va figura pe o notă de plată distinctă și va fi impozitat cu 16%, susține Corina Martin, președintele Asociației Litoral - Delta Dunării.

Reprezentanții Finanțelor și cei ai patronatelor din industria HORECA au convenit, în urma unor discuții de patru ore, să legifereze bacșișul printr-o Ordonanță de Urgență. Aceasta ar urma să fie dezbătută miercuri în Guvern și ar putea intra în vigoare chiar de la data de 1 mai. Bacșișul va fi impozitat cu 16% și va figura pe o nota de plată distinctă. Pe scurt, un client va primi nota de plată la restaurant, o va achita, iar apoi va decide dacă dorește sau nu să lase bacșiș. Dacă vrea să o facă, va trebui să primească de la ospătar pe care să figureze suma de bani pe care a lăsat-o bacșiș.

Aplicarea legii s-ar putea lovi însă de o serie de probleme. „Dacă vă comandați acasă o pizza și băiatul vine cu bonul fiscal pe care scrie 15 lei, iar dumneavoastră  vreți să îi dați un bacșiș, acesta ar trebui să aibă la el o casă de marcat volantă, există astfel de case, nu este o problemă, sau timbre fiscale de anumite valori, 2 lei sau 3 lei. Acest lucru nu este trecut în proiect”, a declarat Dan Mureșan, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Contactat de gândul, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Tinu Sebeșanu, a precizat că proiectul de Ordonanță publicat de Finanțe săptămâna trecută a fost îmbunătățit în urma discuțiilor cu reprezentanții din industria HORECA.

„Mai e mult de lucru. Este o formă îmbunătățită, dar trebuie minimalizată birocrația asupra operatorilor. S-a decis 1 mai pentru sezon, dar nu cred că este fezabil. Trebuie să schimbi softurile, casele de marcat. Nu se știe cum vom înregistra în contabilitate, în ce cont. Probabil că vor exista niște norme metodologice. Dacă Guvernul se mișcă bine, 1 iunie este un termen mai fezabil”, a precizat Sebeșanu.

Un aspect asupra căruia au existat divergențe de opinie se referă la responsabilitatea angajaților.

„Vor să colectăm noi la sursă ca să impoziteze cu 16%, dar este destul de complicat tehnic. Ce facem? Buzunărim angajații să vedem câți bani au? E forțată măsura”, a punctat Sebeșanu.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a precizat marți că ordonanța care va reglementa bacșișul va ajunge mâine pe masa Guvernului.

„Mâine, în ședința de Guvern, avem ordonanța cu impozitarea diferențelor dintre ceea ce un client lasă în urma unui serviciu prestat la un restaurant, bacșișul. Am avut și ieri discuții la minister cu reprezentanții federațiilor din turism, pentru a avea forma finală. Mâine se va face un pas mare spre normalitate. Este o idee pe care au cerut-o cei din piață, pentru a reglementa acest bacșiș”, a afirmat ministrul Finanțelor, citat de Agerpres.

La rândul său, Corina Martin, președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, a anunțat pe o rețea de socializare o parte dintre modificările pe care le-au convenit cu Finanțele.

„Am reușit să obținem încă o mare parte din solicitările noastre. Întâi avertismentul, apoi amenda, posibilitatea de a plăti 50% din amendă în 28 de ore, ridicarea pragului de 100 de lei diferență în casă până la 300 de lei, legalizarea bacșișului pe nota de plată distincă, cu impozitarea cu numai 16%, nu și cu TVA sau CAS și delimitarea răspunderii angajatorului față de răspunderea angajatului pentru nedeclararea sumelor încasate”, a scris Martin.

Sursă: Facebook

Prin legiferarea bacșișului Executivul mizează că va încasa în plus la buget o sumă de 154 de milioane de lei în acest an, în 2016 –  300 de milioane de lei, în 2017  – 319 milioane de lei și 338 milioane de lei în 2018.

La discuțiile de marți au participat Corina Martin, Tinu Sebeșanu, președintele HORA și Dragoș Petrescu, vicepreședinte HORA. Din partea ministerului au fost prezenți ministrul Eugen Teodorovici și secretar de stat Dan Manolescu, specializat pe probleme de fiscalitate.

Restaurantele vor fi obligate să înființeze un „registru de bani personali” pentru înregistrarea banilor deținuți de angajații unităților, astfel încât în cazul unui control, eventualele sume de bani în plus, să nu fie justificate ca fiind banii aparținând angajaților.

Prevederea apare într-un proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 referitor la obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Modelul, conținutul registrului de bani personali precum și procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal ar fi trebuit aprobată prin ordin al ministrului finanțelor publice până la data de 17 aprilie 2015.

Ce se întâmplă dacă veți comanda o pizza și veți dori să lăsați bacșiș

Reprezentanții IMM-urilor consideră că legiferarea bacșișului nu va duce la scumpiri.

” Proiectul (legiferării bacșișului- n.n.) nu cred că va duce la scumpiri. Am tot auzit discuții că de când se emit bonuri fiscale cresc prețurile. Este un efect de moment. N-o să crească prețurile cu 10%, pentru că restaurantele riscă să își piardă clienții”, este de părere Dan Mureșan, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Proiectul prevede că orice sumă de bani înregistrată în registrul de bani personali, în plus față de sumele înregistrate la ora începerii programului de lucru, nu reprezintă sume justificate prin registrul de bani personali, tocmai pentru a evita înregistrarea bacșișului drept bani personali, pe măsura obținerii acestuia pe parcursul programului de lucru și evitarea astfel a fiscalizării.

Cum este definit bacșișul

Proiectul publicat de Finanțe cuprinde și o definiție a bacșișului. Astfel, prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar, se arată în proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului.

Proiectul prevede că bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

„Dacă vă duceți la colț la chioșc și cumpărați ceva de 8 lei și lăsați 2 lei, vânzătorul ar trebui să vă dea un bon fiscal separat pentru cei 2 lei lăsați bacșiș”, a explicat Dan Mureșan.

Firmele vor stabili totdată, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților.

Amenzi de până la 30.000 de lei

Sancțiunile ar urma să varieze de la avertisment, până la amenzi de 30.000 de lei și suspendarea pentru 30 de zile a activității.

Astfel, dacă diferența constatată este de până 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu avertisment, reiese din proiectul publicat de Finanțe. Corina Martin susțin, însă, că în urma discuțiilor, pragul a fost ridicat la 300 de lei, maximum 3% (din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului).

Mai exact, Finanțele ar fi acceptat introducerea avertismentului și apoi a amenzii, sacțiuni progresive și corelate cu gravitatea iregularității constatate în sancțiunile ce se vor aplica agenților economici, cu posibilitatea de a plăti 50% din amendă în termen de 48 de ore.

Cum este reglementat bacșișul în alte țări

Bacșișul este legalizat în peste 20 de state. În unele state există cote standard pentru bacșiș, stabilite prin legislație, iar în altele sumele lăsate peste plata cuvenită pot varia, fiind stabilite de fiecare unitate în parte.

În SUA, de exemplu, suma dată peste plata cuvenită variază între 15 și 20%. Chiar și în cazul localurilor unde acesta nu apare pe nota de plată, clienții lasă de obicei bacșiș de până în 20%.

În state precum Elveția, Italia și Egipt bacșișul este inclus automat pe nota de plată și este cuviincios să mai lași și peste, potrivit digi24.ro. Între țările în care clientul lasă între 10% și 20% din nota de plată se numără Germania, Marea Britanie, Cehia, Croația, Canada, Turcia , Grecia, Spania, Rusia, SUA. Potrivit digi24.ro, state în care bacșișul este inclus în nota de plată și nu se mai așteaptă nimic în plus sunt Argentina, Franța și Brazilia. În schimb în Danemarca, Japonia sau Noua Zeelandă nu se lasă bacșiș.

Citește și