Prima pagină » Economic » Cum va fi calculată INDEMNIZAȚIA de creștere a copilului pentru mamele cu venituri din drepturi de PROPRIETATE INTELECTUALĂ

Cum va fi calculată INDEMNIZAȚIA de creștere a copilului pentru mamele cu venituri din drepturi de PROPRIETATE INTELECTUALĂ

Cum va fi calculată INDEMNIZAȚIA de creștere a copilului pentru mamele cu venituri din drepturi de PROPRIETATE INTELECTUALĂ
Veniturile obținute de femei din drepturile de proprietate intelectuală vor fi luate în calculul indemnizației de creștere a copilului.

„Remediem astăzi o scăpare din legislație, astfel încât persoanele care obțin venituri din drepturile de proprietate intelectuală să beneficieze de indemnizații pentru creșterea copilului pe măsura veniturilor realizate. Așadar, armonizăm prevederile Codului fiscal cu cele referitoare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Prin completarea legislației vom introduce și veniturile obținute din proprietate intelectuală în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului”, a declarat joi, premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Ministerul Muncii anunțase pe 7 septembrie că a lansat procedura de modificare a ordonanței de urgență 111/2010, astfel încât femeile care obțin venituri din drepturi de autor să primească indemnizație pentru creșterea copilului.

Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală fusese scoasă de sub incidența reglementărilor privind veniturile din activități independente și reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70.

Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind venituri din activități independente.

După această dată, potrivit Ministerului Muncii, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activități independente și, prin urmare, nu mai puteau fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare. Noua ordonanță face dreptate pentru femeile cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

„Stabilirea dreptului și a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face ținând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor”, a transmis Ministerul Muncii, într-o informare.

Persoanele aflate în această situație pot depune, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, documentele doveditoare privind obținerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală direct la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, care vor stabili noul cuantum în 60 de zile de la primirea documentelor.

„În cazul în care actele doveditoare sunt deja depuse, agențiile pentru plăți și inspecție socială vor stabili noul cuantum în 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență aprobate astăzi. Diferențele de sume între cuantumul ICC rezultat în urma recalculării și cel plătit până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență vor fi plătite celor îndreptățiți până la data de 31 decembrie 2018.

 

Autor

Citește și