Prima pagină » Economic » Cum văd bulgarii proiectul gazoductului South Stream. Președintele Bulgariei: Vom trăi într-o mai mare liniște și securitate

Cum văd bulgarii proiectul gazoductului South Stream. Președintele Bulgariei: Vom trăi într-o mai mare liniște și securitate

Președintele bulgar Rosen Plevneliev speră ca proiectul gazoductului South Stream să se finalizeze cu succes, în acord cu legislația europeană, și să transforme Sofia într-unul dintre centrele energetice europene.

Președintele bulgar Rosen Plevneliev speră ca proiectul gazoductului South Stream să se finalizeze cu succes, în acord cu legislația europeană, și să transforme Sofia într-unul dintre centrele energetice europene, scrie Novinite.

„Ca președinte al Bulgariei susțin proiectul South Stream și sper că va fi executat în conformitate cu legile pieței și va fi sincronizat cu cerințele Uniunii Europene, luând în considerare faptul că Bulgaria este mândră de faptul că este membră a Uniunii Europene”, a declarat Plevneliev într-un interviu acordat agenției de știri ITAR-TASS.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

El a amintit, totodată, că Guvernul de la Sofia a declarat că gazoductul este un proiect strategic și a ținut să accentueze faptul că în statul său există o adordare unanimă referitoare la acest subiect.

Harta gazoductului South Stream (Click pentru a mări)

FOTO: Gazprom

Declarațiile sale se referă la problemele întâmpinate recent de Gazprom, cel care a dezvoltat proiectul South Stream, cu autoritățile europene. Acestea din urmă le-au transmis rușilor că trebuie să renegocieze contractele pe care le-au semnat cu mai multe state membre ale UE pentru construcția gazoductului pentru ca acestea să respecte reglementările europene.

„Mulțumită South Stream vom fi capabili să diversificăm rutele livrării de gaze naturale și să trăim într-o mai mare liniște și securitate”, a mai explicat președintele bulgar.

Proiectul gazoductului South Strem, care va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, își propune livrarea de gaze naturale rusești către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia și Ungaria.

FOTO: Gazprom

South Stream va intra în exploatare începând cu anul 2015 și îi va ajuta pe rușii de la Gazprom să își diversifice rutele de export de gaze naturale către Europa.

În prezent, cea mai mare parte a gazelor naturale rusești se vând în Europa după ce acestea trec prin Ucraina. În repetate rânduri, prețurile și tarifele de transport au dus la apariția unor dispute între Moscova și Kiev care au afectat livrările de gaze către statele europene. Cel mai recent incident de acest fel a avut loc în 2009.

Bulgaria vrea gaze naturale și de la turci

Bulgarii caută, în același timp, independența față de gazele naturale provenite din Rusia. Oficiali ai statului vecin și oficiali turci au hotărât la finalul lunii trecute construcția unui gazoduct care va conecta rețelele de gaze ale acelor două țări.

Acesta va avea o lungime de 191 de kilometri, o capacitate de transport de 3,5 miliarde de metri cubi pe an și va fi construit în următorii doi ani, potrivit Mediafax.

Acordul dintre cele două state pentru construcția gazoductului va fi semnat în luna martie.

Bulgaria consumă în fiecare an între 2,5 și 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale și depinde, în prezent, aproape în totalitate de livrările din Rusia.

Citește și