Cum vor fi folosiți banii din listarea Nuclearelectrica și de ce va fi amânată licitația privind strategia energetică națională
Banii obținuți de Nuclearelectrica din majorarea de capital și listarea la bursă ar trebui folosiți pentru majorarea capitalului EnergoNuclear, firma mixtă care ar urma să construiască reactoarele nucleare 3 și 4, a declarat luni ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, informează Mediafax.
„Nuclearelectrica are câteva propuneri pentru investirea acestor bani, dar aici cred că va trebui să mai discutăm. Dacă va ieși contractul cu reactoarele 3 și 4, Nuclearelectrica va trebui să majoreze capitalul EnergoNuclear, deci acești bani ar trebui să meargă acolo. Sunt patru proiecte, pe care însă nu le iau încă în considerare până nu știm ce vom face cu reactoarele 3 și 4. Vom ști întro lună, o lună și jumătate”, a afirmat Niță într-o conferință de presă.
EnergoNuclear este compania mixtă creată pentru derularea investiției în construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 la centrala de la Cernavodă, aflată în administrarea Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica deține capitalul majoritar la EnergoNuclear. Ceilalți acționari sunt Enel (Italia) și ArcelorMittal România.
Compania de stat Nuclearelectrica a vândut 10% din acțiuni prin oferta inițială pe Bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operațiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care FP a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).
Niță: Licitația privind strategia energetică va fi amânată
În cadrul aceluiași eveniment, Constantin Niță a anunțat, de asemenea, că licitația pentru realizarea proiectului de strategie energetică națională, programată inițial pentru această toamnă, nu va mai fi organizată în 2013, din lipsă de fonduri.
Niță a afirmat că se lucrează la caietul de sarcini, dar proiectul nu va fi scos la licitație pentru că Departamentul pentru Energie „nu are sursă de finanțare”.
Ministrul delegat a mai spus că a ajuns la „o viziune” asupra reorganizarii sistemului energetic, însă este nevoie de modificarea unor legi pentru a putea fi aplicată.
Strategia energetică actuală este depășită, iar viitoarea ar urma să fie elaborată de o firmă privată, selectată prin licitație.