Prima pagină » Economic » Cum vor fi susținuți oamenii de afaceri români pentru a participa la târguri internaționale? Guvernul a aprobat memorandumul pentru schema de ajutor

Cum vor fi susținuți oamenii de afaceri români pentru a participa la târguri internaționale? Guvernul a aprobat memorandumul pentru schema de ajutor

Cum vor fi susținuți oamenii de afaceri români pentru a participa la târguri internaționale? Guvernul a aprobat memorandumul pentru schema de ajutor

Peste o mie de operatori economici ar urma să primească ajutor din partea statului pentru a participa la târguri și misiuni externe, iar un număr similar va fi susținut pentru a atrage vizitatori străini în țară, turismul de incoming, conform documentului programatic, promovat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, aprobat miercuri de Cabinetul Ciucă. Modul păgubos în care a fost derulat programul de promovare a României a fost scos la iveală, după un amplu control, anul trecut, de către fostul titular de la Ministerul Economiei, Claudiu Năsui.

Guvernul României a aprobat, miercuri, memorandumul privind încadrarea schemelor de ajutor de minimis aferente participărilor individuale ale operatorilor economici români la târguri și expoziții cu caracter internațional organizate în statele membre ale Uniunii Europene și în țările terțe, cu stand de prezentare a produselor/serviciilor, la misiuni economice desfășurate în străinătate, la manifestări internaționale, organizate în format virtual, pentru care sunt solicitate taxe (INTI), în politicile fiscal-bugetare și financiare ale statului român, precum și privind susținerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activității de incoming, a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Câți bani ar urma să fie alocați

Conform sursei citate, prin aprobarea Memorandumului – document care oficializează o intenție a statului, nu o decizie propriu-zisă – cele două scheme de ajutor de stat vor fi încadrate în politicile fiscal-bugetare și financiare ale statului român, având caracter multianual.

Astfel, bugetul solicitat pentru participarea în acest an la manifestările internaționale, precum și la misiunile economice, este în valoare de 6,3 milioane lei. În schimb, pentru dezvoltarea activității de incoming, a fost estimată suma de 2,6 milioane de lei. În 2023, din bugetul PPE, se intenționează alocarea a 13 milioane de lei pentru primul instrument de promovare menționat și 7 milioane de lei pentru măsura dedicată turismului.

Mai concret și detaliat, pentru schema privind stimularea exportatorilor prin promovarea individuală pe piețele internaționale se estimează un număr de 1.200 beneficiari (2022-2023). Vor fi acordate ajutoare în valoare de:

  • 25.000 lei pentru participarea la târguri și expoziții internaționale
  • 10.000 lei pentru participarea la misiuni economice internaționale
  • 5.000 lei pentru participarea la evenimentele virtuale

De asemnea, numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin prin schema dedicată incomingului se estimează la 1.200. Agențiile de turism organizatoare vor putea primi:

  • 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziţionat şi plătit, în anul anterior depunerii, un sejur turistic sau circuit de cel puţin 4 nopţi de cazare în România
  • suplimentar, se vor acorda 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus de către turist.

„Programul de promovare a exportului (PPE) facilitează derularea a două scheme de ajutor de stat, finanțate de la bugetul de stat. Prima dintre ele va acoperi costurile de participare individuală a operatorilor economici români la evenimentele de promovare internaționale, desfășurate atât în format fizic, cât și virtual. Prin acest instrument, care a fost încadrat într-o nouă paradigmă, modernă, ne dorim să atingem obiectivele naționale privind creșterea exporturilor de produse și servicii autohtone pe piețele externe, precum și a numărului de exportatori români. Cea de-a doua schemă de ajutor de stat este dedicată exclusiv turismului, respectiv agențiilor licențiate. Măsura vizează stimularea activității de incoming, care reprezintă, de fapt, tot o activitate de export pentru țară, prin contribuția de valută adusă în România de către turiștii străini. În acest sens, vor fi oferite granturi pentru acoperirea parțială a cheltuielilor efectuate cu organizarea acestor pachete de servicii turistice”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Conform Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, elaborarea formelor finale ale schemelor de ajutor de minimis reprezintă următorul pas procedural. Acestea se vor fi definitivate în baza consultărilor dintre specialiștii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) și membrii Consiliului de Export, precum și reprezentanții federațiilor, patronatelor de ramură și asociațiilor profesionale. Actele normative vor fi promovate, ulterior, prin ordin de ministru și vor fi derulate prin intermediul unei platforme informatice, până la 31 decembrie 2023, cu posibilitatea de prelungire, în raport cu reglementările europene.

Măsurile fostului ministru al Economiei

În urma unor verificări, la începutul anului, într-un demers fără precedent, fostul ministru al Economiei, useristul Claudiu Năsui (USR) „a desecretizat” toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care instituția le-a atribuit unor entități private. La un prim calcul, Ministerul Economiei a plătit anul trecut nu mai puțin 18 milioane de lei pentru participarea României la 14 târguri internaționale: „prestare servicii pentru organizarea participarii operatorilor economici” la diferite târguri, printre care târguri de modă, târguri de turism, tehnologice, în marile orașe ale lumii precum Köln, Paris, Dubai, inclusiv târguri tehnologice în India.

Potrivit analizei Gândul din februarie 2021, din timpul mandatului lui Claudiu Năsui la conducerea Ministerului Economiei – cel care a sos la suprafață „afacerile bănoase pentru firme abonate la contractele cu statul român”, o bună parte dintre contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, Xtra Expo SRL.

Potrivit documentelor publicate pe site-ul ministerului, cel mai costisitor târg suportat de statul român a fost cel de la Köln, care a costat 2.913.074 de lei și a fost organizat în perioada 13-19 ianuarie 2020, urmat de Internațional Fashion Week de la Paris, pentru care Ministerul Economiei a plătit 2.552.032 de lei, ambele contracte încheiate cu societatea Xtra Expo SRL, care, doar pentru evenimentul din capitala Franței a câștigat un comision de 245.140 de lei de la minister.

În programul de guvernare propus la finalul anului trecut de Dacian Cioloș și validat în forurile USR – care nu a primit votul necesar pentru învestire la Palatul Victoria – una dintre măsurile la capitol Economie este „transformarea schemei de mers la târguri prin finanțarea arbitrară a unor firme selectate de minister într-o formă de credit fiscal pentru promovarea exporturilor, disponibil pentru toate întreprinderile exportatoare”, menționată după „decăpușarea companiilor de stat” și „gestiunea portofoliului de companii de stat”.

Acum un an, în 19 octombrie, Claudiu Năsui a primit aplauze, cadrul audierilor pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, atunci când i-a dat replica unei deputate PSD care i-a criticat politica privind susținerea exportatorilor pentru participarea la târguri sau expoziții internaționale. Audierile s-au finalizat, însă, cu un aviz negativ.

„Problema mea nu e să judec exportatorii, întrebarea este dacă oamenii ăștia sunt exportatori. Peste jumătate din firmele acestea nu sunt nici măcar exportatori, unele au cifră de afaceri zero, nu au angajați sau un angajat sporadic, ne-am uitat și pe istoricul lor. Problema nu e să ajuți exporturile, ci să ajuți sau nu o mafie”, a completat Claudiu Năsui.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și