Cum vor putea fi recunoscute produsele tradiționale
Produsele tradiționale vor purta un logo special, potrivit unui ordin comun al ministrului Agriculturii, ministrului Sănătății și al președintelui Autortității Naționale pentru Portecția Consumatorilor (ANPC) și care stabilește condițiile și criteriile pentru atestarea produselor tradiționale.
Pentru a putea fi etichetat drept tradițional, produsul trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, produsul tradițional va fi fabricat pe teritoriul național, doar din materii prime locale, după o rețetă tradițională, iar în componența lui nu trebuie să aibă aditivi alimentari, coloranți, arome, vitamine, minerale sau îndulcitori.
În plus, produsul tradițional va fi fabricat în urma unui procedeu tehnologic tradițional, care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
Numele produsului tradițional trebuie să fie unic.
Capacitatea de producție de produs tradițional realizată într-un an nu poate depăși cantitatea medie de 150 kg sau litri pe zi. Dacă același producător face mai multe produse tradiționale, atunci capacitatea de producție nu va depăși cantitatea medie de 400 de kg de sau litri pe zi total produse tradiționale atestate. În cazul pâinii, cantitatea medie va fi de maximum 300 kg pe zi total produs tradițional și nu mai mult de 800 kg pe zi total pentru mai multe produse tradiționale atestate.
Toate produsele tradiționale vor fi incluse în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) care va fi publicat anual pe site-ul Ministerului Agriculturii.