Cum vrea ministrul Corlățean să obțină un preț mai mic pentru gazele rusești
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a ridicat în vizita oficială de la Moscova subiectul unor negocieri directe, fără intermediari, cu partenerii ruși privind exportul de gaze în România, în vederea obținerii unui tarif mai bun.
„Am ridicat tema unor discuții directe, unor negocieri directe cu partenerii ruși, fără intermediari, atunci când vorbim de contractul de export de gaze în România. Și acest lucru evident că vizează prețul”, a afirmat Corlățean.
El a avut întâlniri la Moscova cu omologul Serghei Lavrov, dar și cu copreședintele părții ruse în Comisia Mixtă Interguvernamentală de colaborare economică și tehnico-științifică și președinții Comitetelor pentru Afaceri Externe din Duma de Stat și Consiliul Federației.
Ministrul român a menționat că reluarea dialogului politico-diplomatic de nivel înalt Moscova-București era necesară și din punctul de vedere al fixării „unei agende economice solide din care ambele părți să aibă de câștigat”, în condițiile în care din schimburile comerciale de 4,4 miliarde dolari înregistrate în 2012, exporturile României au fost de numai 1,3 miliarde.
„Trebuie să echilibrăm această balanță, iar companiile românești să aibă o prezență tot mai solidă și profitabilă pe piața Federației Ruse”, a mai afirmat ministrul Corlățean.
România și-a asigurat în 2012 aproape un sfert din consumul intern de gaze prin importuri din sursa Gazprom, la prețuri de aproape trei ori mai mari față de gazele extrase intern, în condițiile în care contractele nu sunt încheiate direct, ci prin intermediul unor firme intermediare agreate de compania rusă.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, declara la începutul anului că România ar putea negocia în acest an o reducere a prețului plătit la importul de gaze rusești.