Cumpărată de un grup petrolier. Anunțul Guvernului confirmă una dintre cele mai mari achiziții pentru România

Cumpărată de un grup petrolier. Anunțul Guvernului confirmă una dintre cele mai mari achiziții pentru România
Publicat: 09/05/2013, 14:11
Actualizat: 25/06/2013, 22:37

Statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorității absolute de vot la Rompetrol Rafinare, operațiunea fiind avizată în ședința de miercuri a Guvernului, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Plata va fi efectuată în baza unui memorandum încheiat în luna februarie de grupul Rompetrol cu Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI).

Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare deținut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, la un preț minim garantat de 200 milioane dolari.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă prețul acțiunilor vândute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părți pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorității absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Suma va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacției, într-o singură tranșă.

Statul român își va menține o participație nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia. În această perioadă, conform înțelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participației OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord să participe în cadrul „oricărei proceduri de privatizare” prin care OPSPI va vinde acțiunile rămase și să ofere un preț care să reflecte „valoarea justă” a acestor acțiuni, valoare care va fi determinată la momentul vânzării.

Grupul Rompetrol va continua să dețină un drept de preferință la cumpărarea acțiunilor rămase.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiții de un miliard de dolari, „în funcție de condițiile pieței”, cu o participare a statului român sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investițională este proiectată până la șapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investiții.

„Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și statul român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiții în proiecte energetice în România”, informează Guvernul.

Grupul Rompetrol va asigura finanțarea în totalitate a fondului de investiții, asigurând fondurile necesare și pentru participația statului român (pentru cei 20% din capitalul social al fondului). Astfel, Rompetrol va asigura o capitalizare de 150 milioane dolari în decursul duratei de investiții și în funcție de necesarul de finanțare al fiecărui proiect, iar Fondul va atrage investiții suplimentare de la terți, cu un grad de îndatorare datorii-capital propriu de maxim 4:1.

Statul va păstra participația de 20% din capitalul social al Fondului pentru cel puțin cinci ani, fără posibilitate de reducere.

Orice distribuire de profit din acest fond va fi efectuată numai în favoarea grupului Rompetrol, până la momentul la care investiția de capital, respectiv 150 milioane dolari, va fi recuperată integral.

Termenii memorandumului vor fi aplicați până la 30 iunie 2013, cu posibilitate de prelungire, iar angajamentele vor înceta în cazul reluării oricărui litigiu.

Guvernul mai susține că echivalentul în dolari al sumei achitate de către Rompetrol Rafinare cu titlu de obligații bugetare dupa data anulării creanțelor se ridică la o valoare de aproximativ 8,6 miliarde dolari.

La cotația bursieră din luna februarie, când a fost încheiat memorandumul, pachetul de 26% din acțiuni valora 130,4 milioane dolari, iar în prezent este cotat la 172,2 milioane dolari.

Întregul pachet de acțiuni pe care statul îl deține la Rompetrol Rafinare, reprezentând 44,69% din totalul titlurilor, era cotat pe bursă la 218,5 milioane de dolari în luna februarie, în timp ce la valoarea de miercuri a acțiunii este evaluat la 288,4 milioane de dolari.

În februarie, grupul Rompetrol, deținut de KazMunaiGaz, a anunțat că a încheiat un memorandum cu Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acțiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

Surse apropiate discuțiilor au declarat atunci că statul ar putea vinde într-o primă etapă 25% din titluri, iar ulterior și restul de 20% din titluri.

În 2003, Guvernul a transformat în obligațiuni cu o maturitate de șapte ani restanțele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi și penalități.

Scadența răscumpărării obligațiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligațiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligațiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligațiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acționar al Rompetrol Rafinare, cu o participație de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acțiuni.

LOTO, LOTO 6/49. Report uriaș, de peste 7 milioane de euro, la LOTO 6/49. Mize foarte mari și la jocurile JOKER și NOROC

SAUL BASS. S-au împlinit 93 de ani de la nașterea graficianului și cineastului SAUL BASS. Postere de filme celebre realizate de artist

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Răsturnare de situație în dosarul Dan Diaconescu. Judecătoria Constanța a luat decizia
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang