Curățarea sistemului financiar german de activele „toxice” a produs una dintre cele mai mari pierderi înregistrate în istoria financiară a țării
Curățarea sistemului financiar german prin transferarea activelor „toxice” către fondul SoFFin, înființat de stat, a costat anul trecut 13,1 miliarde euro, una dintre cele mai mari pierderi înregistrate în istoria financiară a Germaniei.
Pierderea a fost cauzată de impactul restructurării datoriei de stat a Greciei și de deprecierea participațiilor instituției la Commerzbank și WestLB, transmite Reuters.
SoFFin nu este o bancă, astfel că pierderea înregistrată anul trecut nu poate fi comparată neapărat cu rezultatul negativ raportat pentru 2008 de Dresdner Bank, de 6,18 miliarde euro.
Însă rezultatele arată că pierderile din sistemul bancar german continuă să-și facă apariția la ani buni după ce băncile salvate de stat au redevenit profitabile.
Dresdner Bank a fost absorbită de Commerzbank, care a înregistrat anul trecut un profit net de 638 milioane euro.
Germania a înființat SoFFin în octombrie 2008, încercând să restaureze încrederea în sectorul financiar după ce mai multe bănci, printre care Hypo Real Estate, IKB și SachsenLB, au fost aproape de colaps din cauza crizei financiare.
Guvernul german a permis acestor bănci să transfere p parte din activele „toxice” în așa-numitele „bad banks”, prin care riscurile și pierderile asociate acestor active au fost transferate către stat.
Prin îndepărtarea activelor toxice din bilanț și atragerea de injecții de capital – o parte tot de la stat – băncile respective au reușit să revină pe profit.
Pierderea SoFFin se încadrează în dezbaterea la nivel european privind părție responsabile de costul „curățeniei” în sistemul financiar.
Spania se pregăteșet să forțeze sectorul bancar să-și asume costurile pierderilor neprovizionate pe active imobiliare, după ce vor fi transferate într-un holding special, au declarat vineri surse guvernamentale spaniole.
În 2009, Germania a ales să naționalizeze cea mai mare bancă de credite imobiliare, Hypo Real Estate, mișcare controversată prin care guvernul și-a asumat pierderi viitoare ale instituției financiare.
Fondul SoFFin a arătat, în raportul financiar pe 2011, că a fost forțat să absoarbă pierderi de 11,4 miliarde euro de la FMS Wertmanagement, vehicul care a preluat activele toxice ale Hypo Real Estate. Din această sumă, 8,9 miliarde euro reprezintă pierderi cauzate de restructurarea datoriilor Greciei.
Pierderile au fost accentuate de ajustarea valorii participației de 25% deținută de SoFFin la Commerzbank, a doua mare bancă germană, precum și de deprecierea capitalului non-votant la banca WestLB.
Germania s-a văzut constrânsă să salveze de la colaps mai multe bănci în perioada 2007-2009, după ce prăbușirea pieței creditelor ipotecare subprime a declanșat o criză a creditelor interbancare și pierderi uriașe în portofoliile instituțiilor financiare.
La apogeul crizei financiare subprime, SoFFin a fost forțat să furnizeze garanții de 168 miliarde euro și injecții de capital de 29,4 miliarde euro pentru șapte bănci germane.