Cursul a atins un nou maxim istoric, de 4,5142 lei/euro. Un dealer valutar: Fără intervenția BNR cursul ar fi fost deja de 4,6-4,7 lei/euro
UPDATE Cursul oficial anunțat vineri de Banca Națională a României (BNR) este de 4,5142 lei/euro, un nou maxim istoric
UPDATE Cursul de schimb a atins în jurul orei 12:00 un nou maxim istoric pe piața interbancară, de 4,5072 lei/euro
Cursul de schimb a atins vineri dimineață un nou maxim istoric, de 4,5050 lei/euro, pe piața interbancară, în condițiile în care investitorii care tranzacționează pe leu s-au poziționat deja, anticipând suspendarea președintelui Traian Băsescu, susțin dealerii din București.
„Există două tipuri de traderi care se uită la România. Din prima categorie fac parte cei care urmăresc foarte atent leul și care s-au poziționat deja. Ei nu-și fac niciun fel de iluzie că nu se va vota suspendarea. Din a doua categorie fac parte cei care tranzacționează când își mai aduc aminte. Pe aceștia s-ar putea să-i vedem deseară”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția. Guvernatorul Mugur Isărescu le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.
Cu toate acestea, instabilitatea politică nu va fi de natură să ducă la o deprecierea pe termen lung a leului, sunt de părere dealerii. „România nu prea are investitori de portofoliu. Acest gen de investitori îi simți când ies. Există poziționări ale unuia sau altuia, în principal traderi de FX din Londra, iar reacțiile lor sunt după manual. Nu trebuie să se sperie lumea de traderul de FX din Londra. E ca un pește, este atent pe termen scurt”, ne-a mai precizat dealerul citat.
BNR a continuat să intervină pentru a tempera deprecierea monedei naționale. „Banca centrală intervine constant de anul trecut. Fără această intervenție, cursul ar fi fost deja de 4,6-4,7 lei/euro”, a mai arătat dealerul.
Cursul oficial a atins joi un nou maxim istoric de 4,4715 lei/euro într-o piață în care BNR a intervenit indirect, prin vânzări de euro, pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România.