Referința euro a scăzut cu 0,78 bani, la 4,4882 lei, cel mai scăzut curs din acest an. În primele trei ședințe din 2015 cursul s-a situat peste 4,9 lei/euro, iar un nivel mai redus decât cel de joi a fost consemnat în ultima ședință de anul trecut, la 4,4821 lei/euro.
Paritatea dolarului a urcat cu 1,95 bani, la 3,8131 lei. Un curs mai ridicat a fost atins cel mai recent pe 24 iulie 2012, la 3,8343 lei/dolar.
Evoluția leului în raport cu dolarul este determinată deaprecierea monedei americane față de euro pe marile piețe financiare. Euro s-a depreciat joi cu 0,6% față de dolar și a coborât sub pragul de 1,18 dolari/euro, la minimul a aproape nouă ani.
Pentru francul elvețian, banca centrală a anunțat un curs de 3,7372 lei/euro, în scădere cu 0,65 bani față de miercuri.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
Cu puțin înainte de ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, euro era cotat la 4,4880 – 4,4890 lei/euro, față de 4,4985 lei în tranzacțiile derulate pe finalul ședinței de miercuri.
Minimul și maximul au rămas cele înregistrate în prima oră de tranzacții, de 4,4850 lei/euro, respectiv 4,4960 lei/euro, iar volumele pentru prima jumătate a zilei au depășit de peste două ori media pentru acest interval al zilei.
„A căzut dimineață sub 4,49 lei/euro și a făcut un low la 4,85 lei/euro, pe volume ridicate în piața interbancară. Evoluția de apreciere a leului vine pe ce se întâmplă și pe restul regiunii, însă pasul nostru de apreciere este mai redus. Cursul s-a stabilizat în zona de 4,4880 – 4,49 lei/euro”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.
Leul și alte monede din regiune au fost ajutate de o reorientare a investitorilor străini către activele cu randamente mai ridicate, dar considerate mai riscante. La sfârșitul anului trecut s-a înregistrat o retragere de pe astfel de plasamente, cu impact puternic asupra activelor emergente, în contextul declinul prețului petrolului și a incertitudinilor privind un program de achiziții de obligațiuni de către Banca Centrală Europeană.
„Dimineață a fost o căutare de randamente ridicate și a ajutat și leul. S-a dat un pic drumul la expunerea pe risc”, a spus dealerul.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că banca centrală este pregătită să intervină rapid în cazul unor situații de dezechibre pe piețele interbancare, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, când leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioară, iar în 2015 va rămâne în zona de echilibru.
„Categoric, leul este o monedă vie și reacționează la … a avut perioade de odihnă prelungite, dar reacționează (…) Mai pot să apară și dezechilibre. Cum s-a întâmplat în decembrie. Ministerul Finanțelor face plăți masive, apar mulți lei pe piață. Nu stăm să ne uităm, reacționăm (…) Suntem în continuare pregătiți, ca și anul trecut, să acționăm rapid pe piață, dacă apar dezechilibre”, a spus Isărescu, referindu-se la o eventuală ieșire a Greciei din zona euro.
El a precizat că nu există fundamente pentru mișcări ample ale cursului de schimb, întrucât deficitul de cont curent al balanței de plăți este mic și acoperit de investițiile străine directe, astfel că intervențiile în situașii de dezechilibre sunt explicabile, deși banca centrală nu are un obiectiv de curs și nu este deranjată de mișcări de până la 5%.
„Curs de echilibru înseamnă cam unde a fost anul trecut”, a mai spus Isărescu, precizând că există un interval de variație care nu necesită intervenții.
BNR a redus, miercuri, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, decizia băncii centrale fiind în linie cu așteptările analiștilor.
Totodată, piețele financiare externe sunt optimiste că datele slabe privind inflația din zona euro pun presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană pentru lansarea unui program de achiziție de obligațiuni guvernamentale, care să sprijine marile economii europene.
Rata inflației din zona euro a coborât în teritoriu negativ în luna decembrie pentru prima oară din septembrie 2009 până în prezent, prețurile de consum scăzând cu 0,2%, mai puternic decât estimau analiștii. Economiștii consultați de Bloomberg au anticipat un declin de 0,1% al ratei inflației.
Potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor, soliditatea economiilor din Europa Centrală și de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, în 2015, după scăderile înregistrate în ultimele săptămâni.
Astfel, zlotul s-ar putea aprecia cu 4,7% în raport cu euro până la sfârșitul acestui an, de la nivelul de 4,125 unități pentru un euro înregistrat marți, forintul cu 3,2%, la 310 unități pentru un euro, leul cu 2,2%, la 4,4 unități pentru un euro, iar coroana cehă cu 1,1%, la 27,375 unități.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află joi la 0,05% – 0,44% pe an, față de 0,06% – 0,46% pe an miercuri.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,13% – 0,58% pe an, comparativ cu 0,16% – 0,63% pe an în ședința precedentă.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a coborât la 1,59% pe an, de la 1,63% pe an miercuri.