Moneda națională s-a apreciat ușor în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de referință de 4,4556 lei/euro, în scădere pentru a șaptea ședință consecutiv.
O rată de schimb inferioară celei de miercuri, de 4,4537 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 16 decembrie.
În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4589 lei/euro.
Cursul de referință leu/euro a scăzut cu 8,44 bani (1,86%) în ultimele șapte ședințe.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,a declarat marți că leul s-a apreciat pentru că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a vrut să facă plăți în avans și a schimbat la BNR valuta din conturi, iar lichiditățile excedentare au fost retrase din piață de banca centrală prin vânzări de valută.
Leul s-a apreciat modest și în raport cu dolarul american, cursul de referință coborând miercuri la 3,2978 lei/dolar. Acesta este cea mai redusă rată de referință anunțată de BNR după data de 3 ianuarie, când în prima ședință interbancară a anului dolarul a fost cotat la 3,2888 lei.
Cursul de referință leu/franc elvețian a scăzut de la 3,6493 lei/franc la 3,6439 lei/franc. Un curs de referință leu/franc elvețian mai mic decât cel de marți a fost publicat de banca centrală pe 8 ianuarie, când francul a fost cotat la 3,6372 lei.
Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
În debut, euro a fost cotat la 4,4650 – 4,4670 lei, în creștere față de nivelul de la închiderea de marți, de 4,4560 – 4,4590 lei/euro.
Leul s-a apreciat semnificativ în sesiunea precedentă,pentru a șasea zi consecutiv, datorită închiderii unor poziții în care jucătorii mizau pe deprecierea leului, însă evoluția a fost și în linie cu direcția monedelor din regiune.
În jurul orei 13:00, schimburile se perfectau aproape de 4,4550 lei/euro.
La jumătatea ședinței de la București, zlotul și forintul consemenau, de asemenea, osilații reduse în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor afișate pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se plasau la 3,51% – 4,01% pe an, aproape de cele de marți.
În același timp, ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se plasau la 3,54 – 4,04% pe an.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a crescut ușor, de la 3,52% la 3,55% pe an.
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a redus marți dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, și a menținut ratele rezervelor minime obligatorii, ambele decizii fiind anticipate de analiști.