Prima pagină » Economic » Cursul LEU/EURO atinge nivelul MINIM DIN ULTIMELE CINCI SĂPTĂMÂNI

Cursul LEU/EURO atinge nivelul MINIM DIN ULTIMELE CINCI SĂPTĂMÂNI

Cursul LEU/EURO atinge nivelul MINIM DIN ULTIMELE CINCI SĂPTĂMÂNI
La deschidere, băncile cotau euro la 4,5355 - 4,5375 lei, peste nivelul de la finalul sesiunii de luni, când schimburile se perfectau la 4,5325 - 4,5350 lei/euro

 Leul s-a apreciat vizibil în prima parte a zilei, în principal ca urmare a intervențiilor indirecte realizate de banca centrală și a dobânzilor în creștere, astfel că BNR a publicat un curs de 4,5186 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni.

Cursul a coborât marți cu 1,21 bani, de la 4,5307 lei/euro luni. Un nivel mai redus a fost publicat de BNR la 6 iulie, când euro a fost cotat la 4,5142 lei. Astfel, leul a recuperat 2,78% față de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat în urmă cu o săptămână, din cauza tensiunilor politice.

Pentru dolar rata de referință a coborât luni cu 2,21 bani, de la 3,6790 lei/dolar la 3,6569 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scăzut de la 3,7723 lei/franc la 3,7625 lei/franc.

La deschidere, băncile cotau euro la 4,5355 – 4,5375 lei, peste nivelul de la finalul sesiunii de luni, când schimburile se perfectau la 4,5325 – 4,5350 lei/euro, informează Mediafax.

În prima oră de tranzacționare, cursul a coborât nesemnificativ, iar după ora 10:00 și-a accelerat scădere, până la un minim de 4,5135 lei/euro. În jurul orei 13:00, cursul a urcat aproape de 4,52 lei/euro.

„Au fost mai mulți factori care au contribuit la evoluția leului. Printre aceștia se numără dobânzile ridicate din piața monetară, ca urmare a deciziilor BNR de a plafona sumele cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, datele peste așteptări privind creșterea economică, precum și intervențiile indirecte ale băncii centrale”, a spus dealerul unei bănci.

De asemenea, dealerii spun că sentimentul pozitiv a fost susținut și de unele comentarii FMI care susțin că leul este ușor subevaluat. Șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a afirmat marți că rata de schimb este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spațiu de apreciere după ce situația va reveni la normal.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadența la o zi au crescut la 6-6,5%, de la 5,27 – 5,75% cu o zi în urmă. Astfel, randamentele au depășit cu mult rata de politică monetară, ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le împrumută băncilor comerciale prin licitația repo.

Dealerii nu exclud ca randamentele pentru titlurile cu scadența scurtă să ajungă la 9,25%, dobânda pentru creditele pe termen scurt (Lombard) de la BNR.

Deficitul de lei din piața monetară interbancară a pus presiune și pe dobânzile la obligațiunile cu scadență mai mare, cum ar fi titlurile care ajung la maturitate în octombrie 2014, a căror randament a crescut la 6,5%, de la 6,2% în sesiunea de vineri.

Dealerii spun că presiunea a fost generată și de randamentul ridicat, de 6,15%, plătit de Ministerul Finanțelor, în ședința de luni, pentru certificate la opt luni.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, față de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2011.

Citește și