Cursul LEU/EURO de vineri

Cursul LEU/EURO de vineri
Publicat: 24/01/2014, 13:42
Actualizat: 20/03/2019, 21:06

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) a scăzut nesemnificativ vineri, de la 4,5281 lei/euro la 4,5280 lei/euro, într-o piață unde cotațiile au fluctuat în jurul nivelului de 4,53 lei/euro pentru a zecea ședință consecutiv, scrie Mediafax.

În ultimele trei zile, cursul de referință leu/euro a scăzut cu aproape un ban (0,22%), de la 4,5379 lei/euro în ședința de marți.

Leul a continuat să se întărească vizibil vineri în raport cu dolarul american, pentru a treia zi consecutiv, și rata de schimb a coborât cu 1,09 bani (0,33%), de la 3,3218 lei/dolar la 3,3109 lei/dolar.

Cursul de referință anunțat vineri este cu 4,05 bani (1,21%) sub nivelul de marți, când paritatea leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel anunțat de BNR în ultimele patru luni, de 3,3514 lei/dolar.

Pe de altă parte, rata de referință leu/franc elvețian a urcat vineri cu 1,88 bani (0,6%), de la 3,6760 unități la 3,6948 unități, și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni. O rată de schimb mai ridicată decât cea de vineri a fost anuțată pe 7 iunie, când francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În urmă cu două săptămâni, cursul de schimb leu/euro a urcat pe piața interbancară de la 4,5 lei/euro până aproape de 4,55 lei/euro, în urma deciziilor BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară și ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei și valută, precum și a unor declarații ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu că moneda națională ar trebui să scadă în urma deciziilor băncii centrale.

Totuși, paritatea a fost peste 4,54 lei/euro doar pe 10 ianuarie, iar în următoarele ședințe a fluctuat în jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost cotat la 4,5300 – 4,5350 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de joi din jurul orei 16:30, de 4,5300 – 4,5310 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să fluctueze ușor în jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

Astfel, cel mai ridicat nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,5350 lei/euro, iar minimul a fost de 4,5280 lei/euro.

Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,5301 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de joi.

„Lipsit de direcție, leul a persistat în intervale reduse în jurul a 4,53/euro pe volume în scădere în această săptămână. Ne așteptăm în continuare ca o ieșire din acest climat să se întâmple cu leul apreciindu-se, întrucât pariurile împotriva monedei locale par a fi fost în mare măsură descurajate de presupusele acțiuni BNR”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineață.

Dobânzile afișate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 0,78% – 1,28% pe an, după ce joi au fost de 0,46% – 0,96% pe an. Acestea sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt ușor peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 0,75% pe an.

„Ratele ON (la o zi – n.r.) sunt tranzacționate ușor peste nivelul facilității de depozit în această dimineață, înregistrând cel mai scăzut nivel de debut pentru o perioadă de menținere a rezervelor. Reținem o perspectivă pozitivă asupra spațiului de lichiditate, iar licitația de titluri de stat la un an de ieri (când Finanțele au atras 1 miliard de lei, la costuri de finanțare în scădere – n.r.) sugerează că și piața are aceleași așteptări ca noi”, mai spun analiștii ING Bank.

Pe de altă parte, dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au scăzut foarte ușor, la 0,86% – 1,36% pe an, de la 0,89% – 1,39% pe an în ședința precedentă.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 1,97% pe an la 1,94% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier