Cursul oficial a atins un nou maxim istoric, de 4,397 lei/euro. Pe piața interbancară a trecut de 4,4. BNR: Probabil că unii au încercat să profite de căderea guvernului

Publicat: 30 04. 2012, 15:42
Actualizat: 30 04. 2012, 15:42

UPDATE Cursul a atins un nou maxim istoric în piața interbancară, de 4,4045 lei/euro, deși BNR a intervenit

Cursul a urcat în piața interbancară la un nou maxim istoric, de 4,4045 lei/euro, pe fondul incertitudinilor legate de măsurile pe care le va adopta noul guvern după căderea Cabinetului Ungureanu, deși BNR a intervenit indirect, prin vânzare de euro, potrivit Mediafax.


BNR a anunțat luni un curs de referință de 4,3970 lei/euro, în creștere cu 2,23 bani față de vineri, euro ajungând astfel la un nou record istoric față de leu, deși potrivit dealerilor banca centrală a continuat să intervină indirect pentru a evita o depreciere mai mare, scrie Mediafax.

Precedentul recordul istoric a fost atins în 19 martie, când rata de schimb s-a plasat la 4,3794 lei/euro.

„Nu este vorba despre niciun atac speculativ. Într-un stat precum România, căderea guvernului nu are cum să nu afecteze cursul. Una peste alta, deprecierile recente totalizează abia circa 0,5%, ceea ce poate părea foarte puțin în condițiile date. BNR a fost și este prezentă în piață”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

„Date fiind intervențiile BNR nu putem spune unde ar fi ajuns cursul, dacă ar fi trecut de 4,4 lei/euro sau de 4,5. Repet, nu a fost un atac, însă unele fonduri de investiții prin bănci din Londra au dat ordine de cumpărare de valută, ceea ce a pus presiune pe curs. Deci nu e un atac, ci încearcă și ei să facă un ban, așteptându-se ca leul să se deprecieze în continuare din cauza incertitudinilor din mediul politic și economic”, a adăugat el.

Vasilescu, BNR: Este absolut firesc, a picat Guvernul

„Este absolut firesc, a picat Guvernul. Este ceva ieșit din comun și e normal să vedem asta și pe piața valutară. Nu este însă nimic de natură să creeze panică”, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Vasilescu a explicat că este posibil ca anumite persoane să fi „profitat de învălmășeala” generată de căderea guvernului Ungureanu pentru „a încerca să facă un ban”, mizând pe deprecierea monedei naționale.

Pentru francul elvețian, BNR a anunțat un curs cu 1,77 bani mai mare, de 3,6593 lei/franc, atingând cel mai ridicat nivel din 5 septembrie. La acea dată, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Pentru dolar, referința a crescut cu 1,66 bani, la 3,3240 lei/dolar.

La deschidere, euro era cotat la 4,3895 – 4,3930 lei, în scădere față de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când operațiunile se realizau în intervalul 4,3925 – 4,3950 lei/euro.

Spre jumătatea zilei, cotațiile au început să urce, iar maximul a fost de 4,3980 lei/euro.

Volumele tranzacționate sunt relativ mari, în piață fiind prezenți atât jucători locali, cât și investitori străini.

Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, crede că piața va rămâne tensionată, cel puțin până când planurile noului guvern devin mai clare.

„Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificări, în cazul în care noul executiv reduce atenția acordată disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative, dacă luam în considerare planurile prezentate în trecut de fosta opozitțe și că aceasta s-ar putea să fie nevoită să dovedească că reprezintă opusul guvernelor precedente, care au redus cheltuielile publice și au majorat taxe”, se arată într-un raport al băncii.

Dobânzile afișate luni de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut de la 3,83 – 4,33% la 4,14 – 4,64% pe an. Totodată, au avansat și dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână, de la 3,93 – 4,43% la 4,18 – 4,68% pe an.

Unii analiști se așteaptă ca ratele de dobândă ar putea să se apropie de nivelul ratei cheie de 5,25%, pe fondul unor probabile intervenții valutare.