Prima pagină » Economic » Cursul pentru euro urcă aproape de MAXIMUL ISTORIC. Cursul pentru dolar a atins un nou RECORD

Cursul pentru euro urcă aproape de MAXIMUL ISTORIC. Cursul pentru dolar a atins un nou RECORD

Cursul pentru euro urcă aproape de MAXIMUL ISTORIC. Cursul pentru dolar a atins un nou RECORD
Leul a rămas pe depreciere ușoară până la jumătatea sesiunii, astfel că rata de referință anunțată de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.

Leul a rămas pe depreciere ușoară până la jumătatea sesiunii, astfel că rata de referință anunțată de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar, informează Mediafax.

Cotația de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric înregistrat luni, de 4,5275 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice.

Rata de referință s-a plasat miercuri la 4,5237 lei/euro.

Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel că a depășit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni.

Totodată, paritatea oficială leu/franc elvețian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elvețian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Referințele pentru dolar și francul elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 – 4,5250 lei/euro, foarte aproape de închiderea de miercuri, de 4,5225 – 4,5245 lei/euro.

După stabilirea cursului de referință, cotațiile au început să crească pe piața interbancară, atingând un maxim de 4,5375 lei/euro, în jurul orei 13:00.

Potrivit dealerilor, BNR a continuat să intervină indirect în piață.

„Chiar dacă premierul Ponta a spus că referendumul va fi organizat conform deciziei Curții Constituționale, în continuare percepția asupra României este afectată de tensiunile politice din ultima perioadă, iar în astfel de situații jucătorii, în special străinii, mizează pe deprecierea leului. Răul a fost deja făcut, pentru că pe străini nu prea îi interesează cine conduce, ci deciziile pe care conducătorii le iau și modul în care le iau”, a afirmat un dealer.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Bruxelles, că referendumul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu va fi organizat conform deciziei Curții Constituționale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament. Premierul a adăugat că l-a asigurat în acest sens pe președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cu câteva ore înainte de declarația premierului Ponta, comisarul UE al Justiției, Viviane Reding, a spus că săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeană se va reuni pentru a discuta despre situația politică din România.

Dobânzile afișate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadență la o zi au scăzut semnificativ sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, pe fondul unei lichidități mai ridicate în piață, după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început deconturile de TVA cu opțiune de rambursare existente la 1 iulie.

Dealerii spun că un alt motiv pentru scăderea semnificativă a dobânzilor ar fi lichiditățile mai ridicate pe care unele bănci le au după ce s-au împrumutat luni prin licitația repo organizată de BNR. Banca centrală a împrumutat luni 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o săptămână, suma fiind foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Băncile comerciale au publicat joi dobânzi de 2,21% – 2,7% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, față de nivelurile de miercuri, de 4,59% – 5,05% pe an.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut mai ușor de la 4,76% – 5,26% pe an, la 3,65% – 4,13% pe an.

Citește și