Prima pagină » Economic » Cursul zilei de marți. Cum au evoluat euro și francul

Cursul zilei de marți. Cum au evoluat euro și francul

Cursul zilei de marți. Cum au evoluat euro și francul
BNR a anunțat marți un curs pentru euro în scădere cu 0,43 bani, la 4,4478 lei, pe volume foarte reduse în piață interbancară locală, după ce Grecia și-a respectat obligația asumată față de zona euro de a trimite creditorilor internaționali spre aprobare un plan de reformă.

Cursul pentru francul elvețian a scazut cu 0,27 bani, de la 4,1440 lei la 4,1413 lei. Aproape de ora 13:00, francul era cotat pe piețele externe în creștere cu 0,3% față de ultimele tranzacții ale ședinței precedente, la 0,9315 euro. Luni la aceeași oră, francul era cotat la 0,9306 euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunțat un curs în declin cu 0,43 bani, de la 3,9378 lei la 3,9335 lei. Aproape de ora 13:00, dolarul era tranzacționat pe piețele externe în creștere cu 0,2%, la 0,8843 euro.

Francul elvețian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, ca urmare a eliminării la mijlocul lunii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției.

Referința record pentru dolar a fost înregistrată tot pe 23 ianuarie, dată la care moneda americană a fost cotată la 3,9980 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Aproape de ora 13:00, euro era cotat în piața interbancară locală la 4,4470 – 4,4490 lei, față de 4,4490 lei în tranzacțiile perfectate pe finalul ședinței de luni.

Volumele s-au situat în prima jumătate a zilei la un sfert din media pentru acest interval al ședinței. Tranzacțiile au fost perfectate în intervalul 4,4456 lei/euro – 4,4500 lei/euro.

„În piață interbancară este destul de liniște. Nu se întâmplă nimic pe euro/leu”, a declarat pentru Mediafax dealerul unei bănci.

În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,1% față de euro, iar zlotul cu 0,2%.

„Leul a închis ședința de ieri aproape fără variație, în apropiere de 4,45 lei/euro, în condițiile în care situația Greciei a rămas departe de a fi rezolvată. Pentru moment, informațiile apărute în privința Greciei par favorabile unui activ mai riscant precum leul, după ce guvernul elen a trimis planul de reforme care va fi discutat mai târziu cu miniștrii de finanțe ai zonei euro. Urmărim în continuare știrile pe această tema, deoarece acestea ar putea dicta direcția leului astăzi și, de altfel, în aceasta saptamana. Pe de altă parte, leul s-ar putea tranzacționa sub o ușoară presiune de depreciere în a două parte a zilei, în condițiile în care președintele Fed, Janet Yellen, va vorbi în senatul SUA, iar ING crede că ar putea avea o abordare mai favorabilă unei politici monetare mai restrictive”, se arată într-o notă a economiștilor ING Bank România.

Grecia a trimis marți instituțiilor europene și Fondului Monetar Internațional o lista de reforme economice. Planul de reforme, între care lupta împotriva fraudei fiscale sau combaterea corupției, a fost o condiție acceptată vineri de Grecia pentru extinderea cu încă patru luni a acordului de sprijin financiar din partea zonei euro. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii țării și de membrii Eurogroup.

Investitorii așteaptă marți și discursul președintelui Fed, Janet Yellen, pentru indicii referitoare la momentul în care instituția va decide să crească dobânda de politică monetară. Yellen va fi audiată de către Comisia bancară a Senatului american în legătură cu economia SUA, politică monetară și perspectivele economice globale.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,25% – 0,65% pe an, față de 0,15% – 0,53% pe an luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 0,26% – 0,73% pe an, comparativ cu 0,25% – 0,71% pe an în ședința anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a stagnat la 1,4% pe an.

Autor

Citește și