Curtea Constituțională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate din programul de bailout de 78 miliarde euro aflat în derulare de aproape 2 ani, guvernul avertizând că decizia va crea dificultăți serioase în privința țintelor de deficit bugetar, potrivit Financial Times.
Curtea constituțională portugheză a decis că patru măsuri, printre care reducerea salariilor și pensiilor din sectorul public, sunt neconstituționale deoarece încalcă o prevedere a constituției potrivit căreia politica fiscală trebuie distribuită corect în societate, fără discriminare între angajații bugetari, cei din sectorul privat și pensionari, informează Mediafax.
Măsurile declarate neconstituționale reprezintă aproximativ 20% din ținta de reducere a deficitului bugetar cu cinci miliarde euro, prin creșterea veniturilor și scăderea cheltuielilor publice, la care guvernul s-a angajat față de creditorii internaționali. Portugalia a încheiat în 2011 un acord de finanțare externă în valoare de 78 miliarde euro cu guvernele din zona euro și Fondul Monetar Internațional, sprijinit și de Banca Centrală Europeană prin achiziția de obligațiuni guvernamentale portugheze de pe piață.
Guvernul portughez s-a reunit sâmbătă într-o ședință de urgență pentru a discuta consecințele deciziei. Executivul a acuzat apoi Curtea, într-un comunicat, că a generat dificultăți serioase pentru derularea acordului cu instituțiile financiare internaționale, cu riscuri legate de bugetul din acest an și efecte dăunătoare asupra credibilității țării pe plan extern.
Opoziția a intensificat presiunile pentru alegeri parlamentare anticipate, însă președintele Anibal Cavaco Silva a declarat că guvernul, susținut în Parlament de o coaliție de centru-dreapta, are încă sprijinul necesar pentru a duce la bun sfârșit „mandatul său democratic”.
Astfel, președintele pare să excludă posibilitatea unei demisii a primului ministru și a cabinetului, după ce s-a întâlnit sâmbătă seară cu premierul Pedro Passos Coelho și cu ministrul Finanțelor, Vitor Gaspar.
Guvernul consideră că decizia curții constituționale creează „o situație complexă”, după ce Portugalia a cerut miniștrilor Finanțelor din zona euro să amâne termenele la care trebuie efectuată plata împrumutului internațional.
Premierul Coelho se va adresa națiunii duminică seară, având programată o intervenție televizată.
În luna martie, reprezentanții creditorilor externi au amânat cu doi ani, până în 2015, termenul până la care Portugalia trebuie să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut. Ținta pentru acest an a fost ridicată de la sub 3% din PIB la 5,5% din PIB.
Prognoza privind evoluția economiei portugheze în acest an a fost revizuită la -2%, declin de două ori mai abrupt decât estima anterior guvernul.
În urma deciziei curții, Coelho ar putea fi nevoit să ceară creditorilor externi o nouă relaxare a țintelor de deficit bugetar.
Deoarece decizia curții se aplică în cazul măsurilor de austeritate introduse de la 1 ianuarie 2013, guvernul va pierde economiile realizate în ultimele trei luni prin reducerea transferurilor sociale în sănătate și a ajutoarelor de șomaj.