Prima pagină » Economic » Curtea de Conturi a constatat nereguli și prejudicii la Centrul de Promovare a Comerțului și Investițiilor

Curtea de Conturi a constatat nereguli și prejudicii la Centrul de Promovare a Comerțului și Investițiilor

Curtea de Conturi a constatat nereguli și prejudicii la Centrul de Promovare a Comerțului și Investițiilor
Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli și prejudicii la Centrul Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS), în urma unui audit început la solicitarea Ministerului Economiei, în subordinea căruia funcționează Centrul, urmând ca persoanele vinovate să fie demise.

Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli și prejudicii la Centrul Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS), în urma unui audit început la solicitarea Ministerului Economiei, în subordinea căruia funcționează Centrul, urmând ca persoanele vinovate să fie demise.

Odată cu preluarea mandatului, actuala conducere a MECMA (Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri) a dispus începerea auditului general al activității proprii ministerului și a companiilor aflate în subordine în perioada 2009-aprilie 2012.

Astfel, auditul realizat de Curtea de Conturi la CRPCIS a evidențiat nerespectarea prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor instituțiilor publice.

„CRPCIS a încheiat angajamente legale peste valoarea angajamentelor bugetare cu suma de 2,38 miloane lei, precum și peste valoarea creditelor bugetare aprobate cu suma de 1,3 milioane lei. S-au constatat depășiri la următoarele articole bugetare: «Carburanți și lubrifianți», «Poșta, telecomunicații, radio, tv internet», «Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare», «Alte cheltuieli cu bunuri și servicii»”, se arată într-un comunicat al MECMA.

Auditul a mai constat că CRPCIS a efectut cheltuieli fără bază legală, în suma de 122.461 lei, prin acceptarea închirierii spațiului la târguri internaționale, în alte condiții decât cele stabilite prin caietele de sarcini, de la o firmă care nu avea calitatea de organizator extern al evenimentului și acceptat la plată și a efectuat plăți pentru bunuri și servicii, care nu au fost stabilite prin caietele de sarcini și care nici nu au fost puse la dispoziția firmelor. Valoarea estimată a acestor cheltuieli este de 10.242 lei.

În același timp, Centrul a realizat cheltuieli fără bază legală, în sumă de 77.776 lei, pentru participarea în mod nelegal a două „entități” la târguri internaționale cu finanțare de la bugetul de stat. CRPCIS a mai cheltuit 247.583 lei, pentru participarea la tărguri și expoziții a unor firme care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.

Curtea de Conturi a mai sesizat angajarea și plata unor cheltuieli, de 1,9 milioane de lei, finanțate din fonduri de la bugetul de stat, pentru servicii privind participarea la un târg internațional, peste nivelul celor stabilite în caietul de sarcini, în condițiile în care nu s-a făcut dovada eficienței participării, prin încheierea pentru firmele participante a unor contracte, în valoare de minimum trei milioane de dolari.

Structura din subordinea MECMA a mai cheltuit fără bază legală, în suma de 180.642 lei, prin acordarea nelegală a sporului pentru condiții vătămătoare și suma de 3, milioane de lei, din fonduri publice, pentru servicii subcontractate, în alte condiții decât cele stabilite prin normele de atribuire a contractului de organizare.

„Societățile oganizatoare nu au realizat în mod direct, părți din contractele încheiate cu CRPCIS, ci au subcontractat în totalitate, către diverși agenți economici care aveau cel puțin un asociat comun cu societățile organizatoare, fără a se stabili prin contract, prin documentațiile tehnice, părțile de contract ce urmeaza a fi subcontractate. CRPCIS a derulat contracte cu societăți organizatoare care nu au avut niciun angajat și care au un alt obiect principal de activitate”, se menționează în comunicat.

MECMA își continuă activitatea de audit și de centralizare a rezultatelor deja existente, urmând ca măsurile luate să se materializeze în sesizarea organelor abilitate, acolo unde este cazul, mergând până la desfacerea contractului de muncă în cazul persoanelor vinovate.

Citește și