Prima pagină » Economic » Dăianu renunță la 30% din salariul de la ASF. „Disconfortul a fost teribil, le cer iertare cetățenilor”

Dăianu renunță la 30% din salariul de la ASF. „Disconfortul a fost teribil, le cer iertare cetățenilor”

Dăianu renunță la 30% din salariul de la ASF.
Salariu Daniel Dăianu ASF

Președintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a anunțat că va ceda 30% din salariul său lunar de aproximativ 13.000 de euro și le-a cerut iertare cetățenilor pentru situația creată.

„Am și vorbit cu colegii mei, dar asta este opțiunea mea personală. Voi renunța la 30 la sută din salariul de 12.800 de euro.  Actul normativ de înființare a stabilit un standard și poate dacă nu ar fi stabilit, salariile ar fi fost altele, poate substanțial inferioare. Este o lecție amară pentru toată lumea. Eu am returnat acele prime și admit că și colegii meu vor face asta. Disconfortul a fost teribil și am făcut acest gest, într-un fel cer iertare cetățenilor pentru că pentru un salariu pe care îl am nu printr-o decizie arbitrară a mea, ci printr-o decizie colectivă care a avut în vedere un act normativ de înființare”, a declarat Dăianu, după audierile din comisia de buget- finanțe a Senatului care face o anchetă privind activitatea Autorității de Supraveghere-Financiară.

Pe de altă parte, Dăianu a declarat că nu ia în calcul demisia.

„Demisia de onoare, oricât ar fi de onorabilă o demisie, nu pot s-o fac. În momentul în care suntem șapte în Consiliul, când am fost părtași la bine și la rău, când există această examinare a conducerii ASF, cum aș putea să plec? Am fost încercat de acest sentiment, am avut frământările mele”, a spus Dăianu.

Astfel, în cadurl comisiei de buget-finanțe, șeful autorității „și-a comprimat gândurile, cu tot ce e bun și ce rău” referitoare la activitatea ASF, explicând prin ce moment dificil trece instituția și că este „o eroare să declari în mod emfatic că nimic nu funcționează la ASF”.

Primul argument pe care l-a adus Dăianu în fața comisiei de buget-finanțe a fost faptul că activitatea ASF a început din start mai greu tocmai pentru că autoritatea s-a înființat prin comasarea unor trei instituții: CNVM, Comisia pentru Asigurări și Comisia pentru pensii private.

„Complexitatea care a însoțit funcționarea instituției poate fi înțeleasă cel mai bine din interior. Mari sfidări pentru autoritate este bine să fie cunoscute. În primul rând, mă refer la cultura organizațională, chiar dacă vorbim despre trei entități ce operează de reglementare și supraveghere care au operat pe piețe diferite, însă existau diferențe notabile între cele trei entități”, a punctat Dăianu.

„Efortul de a construi din mers o nouă entitate, care nu pleacă de la firul ierbii, este foarte mare”, a mai spus Dăianu , accentuând faptul că în cele trei instituții erau culturi organizaționale diferite, cu „psihologii individuale și colective”.

În acest sens, președintele interimar al ASF a reiterat faptul că restructurarea care se face în prezent „se va face și mai vârtos” pentru că, spune el, sunt mulți angajați care, „cu inteligență și destoinicie” , vin la serviciu nu neapărat pentru salariu, ci pentru a-și îndeplini îndatoririle.

„Această nouă instituție a implicat un efort foarte greu de întreprins și istoria va judeca”, a conchis șeful autorității.

Alături de președintele interimar al ASF au mai fost audiați și vicepreședinții Corneliu Moldoveanu, Ion Giurescu și Mircea Ursache.

Citește și