Prima pagină » Economic » Dan Diaconescu și-a prezentat investitorii care finanțau „revoluția Oltchim”. Cine este britanicul care îl susține pe patronul OTV

Dan Diaconescu și-a prezentat investitorii care finanțau „revoluția Oltchim”. Cine este britanicul care îl susține pe patronul OTV

Declarații făcute acum câteva minute

Dan Diaconescu l-a prezentat, sâmbătă, pe reprezentantul investitorilor străini despre care spune că l-ar susține în demersul său de a cumpăra combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea. Acesta este un avocat din Marea Britanie, numit Anthony Seddon, despre care fostul câștigător al licitației de privatizare a Oltchim spune că a absolvit Universitatea Cambridge și chiar că ar fi fost coleg cu Prințul Charles.

„Activează ca avocat important, dar cunoaște foarte bine realitatea din Europa de Est”, a explicat Diaconescu, care a mai adăugat și că reprezentantul său „are clienți importanți” chiar și în Hong Kong și în Dubai.

Anthony Seddon, reprezentantul investitorilor străini care îl sprijină pe Dan Diaconescu în achiziționarea combinatului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea.

Președintele PP-DD a declarat, de asemenea, că în următoarele săptămâni îi va prezenta publicului și pe alți reprezentanți ai investitorilor care îi vor susține în achiziționarea companiilor Tarom, Nuclearelectrica, Poșta Română, Transgaz sau Transelectrica.

El a ținut să sublinieze și faptul că investitorii care îl susțin ar putea să ia măsuri în următoarea perioadă de timp pentru a-și recupera prejudiciile. „Grupurile economice, consorțiile internaționale pe care le reprezintă Anthony Seddon sunt deranjate și se gândesc și ele să acționeze pentru recuperarea tuturor prejudiciilor”. Diaconescu susține că acești investitori străini ar fi înregistrat pierderi semnificative datorate, printre altele, relocării de fonduri.

„Ei sunt cei care au vrut să finanțeze repornirea combinatului”, a mai spus patronul OTV.

Reprezentantul investitorilor, Anthony Seddon:

Avocatul Anthony Seddon reprezintă „prietenii din străinătate” ai lui Dan Diaconescu, cei care urmau să preia managementul Oltchim după încheierea procesului de privatizare.

Seddon este membru al Asociației Internaționale a Barourilor, dar și al Uniunii Internaționale a Avocaților și al Asociației Internaționale a Tinerilor Avocați.

Britanicul este specializat în legislație comercială, dar are experiență și în domeniul proprietății intelectuale, având în vedere faptul că a lucrat o perioadă de timp ca avocat pentru cei din industria muzicală.


UPDATE 16:26 „În al treilea rând, suntem de acord că prețul promis, 45 de milioane de euro, ar trebui să fie pus la dispoziția statului în scurt timp, pentru investiții și pentru a putea avea posibilitatea ca Oltchim să fie repornit”, a mai adăugat avocatul din Marea Britanie.


UPDATE 16:24 O altă problemă care trebuie rezolvată în cazul combinatului de la Râmnicu Vâlcea se referă la datoriile pe care acesta le-a acumulat de-a lungul timpului.


UPDATE 16.22 Britanicul a ținut, de asemenea, să sublinieze faptul că în viziunea sa și a asociaților lui există trei probleme care trebuie să fie rezolvate în cazul combinatului Oltchim.

„Trebuie să fie rezolvată problema rafinăriei de la Arpechim pentru că resursele acestei rafinării sunt foarte importante pentru producția Oltchimului”, a explicat reprezentantul investitorilor.

Oltchim deține sectorul petrochimic al rafinăriei piteștene Arpechim încă de la finalul anului 2008. De aici cei de la Oltchim se aprovizionează, prin conducte, cu două dintre materiile prime de bază folosite în fabricarea produselor lor, mai exact etilena și propilena.

În sectorul petrochimic al Arpechim ar trebui să lucreze, în mod normal, 600 de persoane.

Rafinăria Arpechim este deținută de către cel mai mare distribuitor de carburanți din România, mai exact de compania Petrom.


UPDATE 16.20 Avocatul a ținut să sublinieze faptul că investitorii străini pe care îi reprezintă nu au niciun interes politic.

„Discuțiile pe care le-am purtat nu au nicio legătură cu politica. Nici eu, nici asociații mei nu avem niciun interes și nici nu cunoaștem politica din România”, a declarat Seddon.

„Interesul nostru este pur economic. Echipei noastre i-a plăcut abordarea domnului Diaconescu, energia și viziunea sa pentru repunerea pe picioare a Oltchim”, a mai adăugat britanicul.

„Înțelegem foarte bine din ceea ce domnul Diaconescu ne-a spus că este vorba de foarte multe locuri de muncă, de oameni cu familii care trebuie să își mențină nivelul de trai”, a mai declarat Seddon referindu-se la cei 3.400 de angajați ai combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea.


UPDATE 16.18 „Ceea ce ni s-a cerut a fost o asistență financiară, o asistență managerială care este absolut necesară pentru repunerea pe picioare a Oltchim”, a mai explicat acesta.


UPDATE 16.17 „Pe la mijlocul lunii trecute, am fost întrebat dacă clienții mei ar fi interesați să participe la privatizarea Oltchim”, a mai spus reprezentantul investitorilor străini care îl susțin pe Dan Diaconescu.


UPDATE 16.14 „Sunt un avocat britanic și este pentru prima oară când ajung la București. Aș vrea să spun că sunt bucuros de modul în care m-ați primit în România. Prietenii mei și partenerii mei care au avut afaceri în România mi-au spus de luni de zile ce este interesant în România pentru investitori. Am fost recomandat de prietenii mei domnului Diaconescu, fiind o persoană care are experiență pe piețele emergente”, a declarat avocatul britanic.

Citește și