Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor Publice, spune că resimte și el, „ca toată lumea”, scumpirile, dar se declară convins că acestea reprezintă doar un fenomen tranzitoriu şi va exista o revenire. Întrebat cu cât i-au crescut facturile, Dan Vîlceanu a indicat creșterile din raportul INS privind inflația.
„Cetățeanul Dan Vîlceanu simte scumpiri la ceva?”, a fost întrebat noul ministru al Finanțelor. „Da, sigur că simt scumpiri. Există scumpiri destul de mari la energia electrică, la combustibili, la gaze, la materiale de construcţii. E o tendinţă generală în toată Europa şi în lume, de creştere a preţurilor, pentru că atunci când (…) ai o creştere economică puternică şi cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă”, a declarat marţi noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Noul ministrul a indicat procentele de creștere a prețurilor din datele INS privind inflația atunci când a fost întrebat cu cât i-a crescut factura, respectiv creşterea de aproximativ 24% la energia electrică, în iulie 2021, față de iulie 2020, la gaze peste 20%, la combustibili, de 13-14%.
„Ca toată lumea, şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu, adică va exista o revenire”, a afirmat Dan Vîlceanu.
Anterior, el a subliniat că mai spus că ştie cât este inflaţia, făcând referire la primele sale declaraţii, de la numirea în funcţie, de săptămâna trecută, când a declarat că inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%, iar 5% e o estimare a Băncii Naţionale a României. El a spus și marți că aceasta este de 4,9%.
Potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS) privind inflația, aceasta a înregistrat o creștere mai ales din cauza scumpirilor prețurilor la energie electrică și gaze. Per ansamblu, rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 a ajuns la 5%, în creștere cu 1,1% față de cea anunțată în iunie.
Gazele au avut a doua cea mai mare scumpire de 20,55% în iulie 2021 față de iulie 2020, după ce la energie electrică (24,65%) și în fața celei la combustibili (12,96%) și tutun, țigări (4,95%).
În iulie 2021, comparativ cu iulie 202o, au fost creșteri mai mari, astfel: 2,33% la mărfuri alimentare, 7,64% la mărfuri nealimentare și 2,74% la mărfuri și servicii. S-au scumpit și medicamentele (1,58%), respectiv serviciile de îngriijire medicale (4,41%), dar și preșurile din restauramte, cafenele, cantine (3,4%) și chiriile (2,27%).
Cele mai mari scăderi ale prețurilor de consum au fost la cartofi (31,02%) și transportul aerian (22,97%) urmate de cele la legume și frunctre și conserve din legume și fructe, de aproximativ 4%.
Preţurile de consum (IPC) în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1,0%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Potrivit INS, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%, potrivit datelor INS.
Scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale ar trebui să fie un motiv ca românii să treacă pe piața concurențială, unde prețul e mai mic decât cel din serviciu universal, a spus recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Mai mult, se așteaptă scumpiri la facturi, chiar și de 67%, pentru consumatorii de gaze naturale care au trecut anul trecut pe piața concurențială, dar trebuie să își reînnoiască aceste contracte, dar la prețuri mai mari.