Prima pagină » Economic » Datele care scot la iveală o realitatea dezolantă a pieței muncii. Ce au ajuns să facă angajații români

Datele care scot la iveală o realitatea dezolantă a pieței muncii. Ce au ajuns să facă angajații români

Datele care scot la iveală o realitatea dezolantă a pieței muncii. Ce au ajuns să facă angajații români
Românii sunt, de multe ori, mult prea muncitori. Angajații români nu se desprind de job nici măcar atunci când pleacă în vacanță. Mai mult de o treime dintre angajați (36%) recunosc că vacanțele lor se transformă în prilej de lucru, aceștia declarând că alocă des sau chiar întotdeauna timp pentru job atunci când sunt în concediu, potrivit datelor dintr-un sondaj realizat de eJobs România.

37%  dintre respondenți susțin că lucrează ocazional din concediu, doar atunci când este neapărat nevoie, în timp ce restul de 27% dintre respondenți spun că delimitează foarte bine perioadele de lucru cu cele de vacanță și nu muncesc niciodată atunci când sunt în concediu.

Antreprenorii sunt cel mai adesea nevoiți să lucreze în vacanță, 88% dintre aceștia dedicând timp business-ului și în perioadele de odihnă.

În același timp, 80% dintre respondenți recunosc că citesc mailurile de serviciu pe perioada concediului, 66% verificând mesajele cel puțin o dată pe zi, astfel încât să rămână informați și să poată relua mai ușor activitatea la întoarcerea din concediu.

În ceea ce privește timpul dedicat job-ului în vacanță, 3 din 10 angajații care lucrează în concediu spun că alocă mai mult de două ore pe zi în acest sens. Antreprenorii au cea mai mare pondere în rândul celor care lucrează peste două ore zilnic în vacanță, reprezentând 26%. În același timp, 18% muncesc aproximativ o oră pe zi atunci când sunt plecați, iar 23% spun că rezolvă treburile de serviciu în mai puțin de o oră, conform sondajului eJobs.

Telefonul este de departe cel mai folosit dispozitiv pentru lucrul în concediu, fiind prima opțiune pentru 68% dintre cei care spun că muncesc în vacanță, în timp ce laptopul este utilizat de doar 9%, iar aproape un sfert spun că folosesc în egală măsură cele două dispozitive, mai arată sondajul eJobs.

Câte zile de concediu își iau românii în fiecare vară

Peste 4 din 10 respondenți (44%) mărturisesc vor petrece între 6 și 10 zile în concediu în această vară, iar un sfert spun că vor pleca în vacanță mai mult de 10 zile. Doar 5% declară că nu își vor lua concediu în următoarele 3 luni. Concediul mai scurt de 5 zile este preferat mai degrabă de angajații sub 35 de ani, în timp ce pentru o vacanță de 6-10 zile optează cu precădere cei între 36 și 45 de ani.

6 din 10 respondenți mai au încă zile de concediu neefectuate din 2016, fapt tot mai des întâlnit în rândul celor angajați în poziții de conducere, peste 7 din 10.

În ceea ce privește destinațiile de vacanță, peste 8 din 10 angajați români spun că au pe listă una sau mai multe destinații în care vor merge în vacanță. Aproape 4 din 10 români spun că vor călători în afara țării în concediu, în timp ce peste 6 din 10 spun că preferă România, destinația principală de vacanță fiind litoralul pentru 36%, urmată de zonele montane pentru 17%, excursiile prin țară pentru 13% și Delta Dunării pentru 6% dintre respondenții care au ales să-și petreacă vacanța în România.

Citește și