Carlos Slim și-a adjudecat titlul de cel mai bogat om din lume în luna iulie a acestui an, când a reușit să îl detroneze pe Bill Gates. Magnatul mexican, în vârstă de 74 de ani, ar avea nevoie de mai bine de 220 de ani pentru a-și cheltui toți banii, potrivit unei cercetări Oxfam privind inegalitatea extremă dintre bogații și săracii lumii.
FOTO: Yuri Cortez/Mediafax Foto/AFP
Fondatorul Microsoft, a cărui avere este estimată la circa 79 miliarde de dolari, ar trebui să cheltuiască un milion de dolari pe zi, echivalentul a trei mașini Ferrari, timp de 218 ani pentru a rămâne fără bani.
FOTO: Mehdi Taamallah/Mediafax Foto/AFP
Oracolul din Omaha – Warren Buffett, care la 84 de ani este considerat al treilea cel mai bogat om din lume, ar avea nevoie de 169 de ani pentru a rămâne fără niciun dolar în conturi.
FOTO:Bill Pugliano/Mediafax Foto/AFP
Potrivit datelor Oxfam, cei mai bogați 85 de oameni de pe planetă dețin tot atâți bani cât cea mai săracă jumătate a umanității la un loc. De asemenea, în perioada martie 2013 – martie 2014, acești cei mai bogați 85 de oameni din lume și-au crescut averile.
Din ce în ce mai multe persoane au devenit, în ultimul timp, miliardari. De fapt, numărul miliardarilor lumii s-a dublat de la începutul recesiunii, crescând de la 798 de persoane în martie 2009 la 1.645 de persoane în martie 2014. Doar în Africa, la sud de Sahara, există 16 miliardari care trăiesc alături de 348 de milioane de oameni care își duc traiul de pe o zi pe alta într-o sărăcie extremă.
Conform calculelor Oxfam, dacă averile bogaților lumii ar fi fost taxate cu 1,5% imediat după criza financiară suma obținută ar fi putut să salveze 23 de milioane de vieți în cele mai sărace 48 de țări din lume prin investiții în sistemul de sănătate.
De asemenea, o taxă de 1,5% pe averea bogaților lumii ar putea umple golurile de finanțare anuale necesare pentru ca fiecare copil să ajungă în școli și pentru a se efectua investiții în serviciile de sănătate din cele mai bogate state.
„Extinderea rapidă a inegalității economice extreme împiedică în mod semnificativ lupta împotriva sărăciei”, explică cei de la Oxfam care susțin că în state precum Kenya, Indonezia și India, milioane de persoane ar putea scăpa de sărăcie, în cazul în care inegalitatea dintre venituri ar fi redusă.
Dacă în India inegalitatea nu ar mai crește, spre exemplu, acest fapt ar putea pune capăt sărăciei extreme, până în 2019, pentru 90 de milioane de persoane. Dacă ar fi redusă cu 36%, sărăcia ar fi eradicată.