De ce a explodat ROBOR, indicele care dă frisoane românilor cu credite în lei. Explicațiile economiștilor și nervozitatea Guvernului

De ce a explodat ROBOR, indicele care dă frisoane românilor cu credite în lei. Explicațiile economiștilor și nervozitatea Guvernului
Publicat: 30/09/2017, 14:48

Principala cauză a creșterii Robor din ultima perioadă a fost retragerea unei lichidități importante din piață, explică Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, în cadrul emisiuniiZF Live.

„Sunt două categorii de factori care explică această creștere: factori fundamentali, care țin de inflație, care crește, și va crește foarte rapid în perioada următoare. Avem 1,2% inflație la finalul lunii august, dar ne așteptăm până la finalul anului la o inflație de 2,4%, iar anul viitor probabil vom sări de 3,5% în primul trimestru, în condițiile în care au fost creșteri de accize, creșteri de prețuri la energie, electricitate, gaze. Cu o inflație de peste 3% în prima parte a anului, cred că toată lumea trebuie să înțeleagă să nu stăm cu dobânzile Robor sub 1%”.

Ionuț Dumitru explică și a doua categorie de factori, cei conjuncturali, care au precipitat tendința de creștere a Robor. „Această creștere a fost accelerată și precipitată de faptul că în ultima perioadă excesul de lichiditate pe care îl aveam în piața monetară a scăzut foarte mult, pentru că s-au făcut plăți foarte mari de către companiile de stat către bugetul statului, acei bani evident fiind în piața monetară, în depozite bancare, iar acum nu mai sunt, sunt în conturile ministerului de Finanțe, ceea ce a diminuat lichiditatea pe care o aveam în sistemul bancar”

Economistul șef al Raiffeisen susține că este foarte important să reținem că inflația crește, iar acesta este factorul fundamental care explică creșterea. „Nu e anormal să ai un Robor care să conveargă înspre direcția pe care inflația o dă, ci mai degrabă e anormal că fost dobânzile au extrem de mici în ultimii ani”, a mai spus el.

Tudose: „N-am furat banii altcuiva”

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că rolul Băcii Naționale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, Tudose precizând că intenționează să aibă o discuție pe această temă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cursul săptămânii viitoare.

„Cred că colegii noștri de la Banca Națională au fost puțin plecați de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească și să nu lase niște actori să se joace pe această temă”, a declarat prim-ministrul.

Invitat să comenteze afirmațiile potrivit cărora creșterea indicelui ROBOR ar fi fost provocată și de preluarea la buget a profitului companiilor de stat, Tudose a răspuns: „Cred că glumiți! Ne-am luat banii, cum adică? Erau banii noștri, Dumnezeule, banii statului! N-am furat banii altcuiva”.

Totodată, Tudose a anunțat că intenționează să aibă o discuție săptămâna viitoare cu guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, inclusiv pe tema declarațiilor recente ale lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.

„S-ar putea să am o discuție săptămâna viitoare pentru că vreau să-l întreb pe domnul guvernator dacă domnul Vasilescu reprezintă Banca Națională când iese cu asemenea declarații. Dacă vorbește în nume propriu, e problema dumnealui, dar să-și pună un tricou pe care scrie «privat». Dacă iese cu tricou BNR, să știm dacă mai este o structură a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existență. Foarte bună, de altfel…”, a mai spus Tudose.

IndiceleROBORla trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, față de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte și 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie, conform informațiilor BNR.

De asemenea, indiceleROBORla șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,69%, de la 1,57% cât a fost cotat pe 28 septembrie.

La începutul lunii septembrie,ROBORla trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

ROBORreprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Ce va căuta misiunea Europa Clipper de la NASA pe unul dintre sateliții lui Jupiter?