De ce ar putea fi cumpărarea unei locuințe dăunătoare la adresa stabilității financiare

Publicat: 01 09. 2016, 15:59
Actualizat: 26 03. 2019, 10:02

Mai precis, poate fi dăunătoare pentru stabilitatea întregii economii. Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat de Gerhard Ruenstler, un economist al Băncii Centrale Europene.

Cu cât este mai mare numărul proprietarilor de locuințe într-o țară, cu atât sunt mai lungi și mai mari ciclurile credite. Iar asta poate face o diferență majoră. Spre exemplu, în Marea Britanie, cu o rată a deținerilor de 72%, mai mare chiar decât în Statele Unite, în ultimele patru decenii au fost trei mega-cicluri în volume de credite și prețuri la locuințe.

Dacă ne uităm la Germania, unde traditional oamenii și-au cheltuit banii pe mașini scumpe în loc să cheltuiască pe locuințe, ciclurile de creditare și bulele imobiliare au fost relativ stabile. Foarte puține boom-uri, foarte puține scăderi.

Măsurarea ciclurile financiare și a output-urilor este în vogă printre băncile centrale și economiștii academicieni, în condițiile în care cercetătorii încearcă să găsească corelații dintre crizele trecute.

Un nou domeniu de studiu a apărut, numit macroprudență, ceea ce face ca băncile centrale să caute metode alternative pentru susținerea perioadelor de boom, altele decât scăderea costului de împrumut.

Aceste studii încep să capete o importanță majoră, potrivit economiștilor celor mai puternice instituții din lume, mai ales în condițiile în care vechile obiceiuri regionale încep să se schimbe. Spre exemplu, Germania, care de a înregistrat în cea mai mare parte stabilitate pe piața imobiliară, este în prezent în pragul unui boom în real-estate.

 

 

​