De ce ar putea Spania să ceară mai puțini bani pentru bănci de la UE

De ce ar putea Spania să ceară mai puțini bani pentru bănci de la UE
Publicat: 02/07/2012, 15:07
Actualizat: 21/03/2019, 06:11

Spania, care a subestimat timp de câțiva ani pierderile băncilor, este pe cale să supraaprecieze potențialul acestora de profit pe timp de recesiune, situație în care guvernul ar putea solicita prea puțini bani de la UE pentru recapitalizarea sistemului financiar, potrivit unei analize Bloomberg, informează Mediafax.

Una dintre cele două companii contractate de guvernul de la Madrid să efectueze teste de stres în sectorul bancar estimează că pierderile băncilor din Spania s-ar putea ridica la 274 miliarde euro în următorii trei ani. Același consilier, firma de consultanță Oliver Wymann, estimează că profitul sistemului bancar spaniol, înainte de provizionare, va fi de 23 miliarde euro pe an, aproximativ cât în 2011, într-un scenariu de contracție economică de 6,5%.

Cele mai mari bănci spaniole, Santander și BBVA, câștigă majoritatea veniturilor pe plan internațional, însă celelalte instituții de credit depind de economia locală. Pentru majoritatea, dobânzile plătite la depozite au devenit mai ridicate decât câștigurile din credite ipotecare. Cel mai probitabil business al băncilor din Spania – atragerea de fonduri de la BCE la dobânda de 1% și creditarea statului la 6% – riscă să împingă țara în faliment.

„Pe măsură ce economia continuă să meargă în jos, băncile din eșalonul secund nu pot genera profit, iar pierderile vor crește tot mai mult. Pierderile băncilor nu pot fi oprite. Sectorul bancar va turna în final picătura care umple paharul”, comentează pentru Bloomberg un analist al Royal Bank of Scotland.

Supraestimarea profiturilor ar putea rezulta în solicitarea, de către guvern, a unor fonduri de recapitalizare bancară care se vor dovedi insuficiente. Astfel crește riscul ca pachetul de sprijin pentru Spania să eșueze și să ofere numai o scurtă perioadă de repaos, asemenea celor patru tentative anterioare din ultimii doi ani de rezolvare a problemelor din sistemul bancar spaniol.

Miniștrii Finanțelor din zona euro și-au dat acordul de principiu pentru un împrumut de 100 miliarde euro către guvernul spaniol în vederea recapitalizării băncilor. Ajutorul a fost înlesnit de deciziile liderilor europeni la summit-ul UE de săptămâna trecută, iar detaliile tehnice ale acordului vor fi cunoscute pe 9 iulie, când este programată următoarea întâlnire a Eurogroup.

Costurile de finanțare a Spaniei pe 10 ani au scăzut cu 0,61 puncte procentuale, la 6,33%, după anunțarea deciziilor de la summit-ul UE. În particular, guvernele zonei euro au renunțat la o prevedere conform căreia împrumuturile către Spania ar fi avut prioritate la plată, motiv de îngrijorare pentru investitori.

„Vor câștiga probabil câteva săptămâni, dar trebuie să acționeze urgent pentru remedierea băncilor cu pierderi. Spania nu paote aștepta un an, până când se va instala noul mecanism bancar (la nivel european – n.r.)”, comentează analistul RBS, făcând referire la mecanismul comun de supraveghere bancară care va fi elaborat până la sfârșitul anului de Comisia Europeană.

Auditorii externi ai sectorului bancar spaniol, Olier Wyman și firma germană de consultanță Roland Berger, estimează că băncile din Spania au nevoie de recapitalizări în valoare totală de până la 62 miliarde euro. Studiile celor două firme vor juca un rol important în stabilirea sumei cerută de Spania de la UE, însă cifra exactă va fi stabilită după finalizarea unei examinări de la caz la caz, programată pentru luna septembrie.

Economia spaniolă s-a contractat timp ce șase trimestre din 2008 până în prezent și a intrat în 2012 în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii patru ani, după ce a crescut anul trecut cu mai puțin de 1%. Banca Spaniei a avertizat săptămâna trecută că situația economică s-a deteriorat și în trimestrul al doilea. FMI și UE estimează pentru Spania o scădere economică de 1,8% în acest an. Spania are cel mai ridicat șomaj din UE, de 24%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...