Prima pagină » Economic » De ce ar sta un miliardar la Hidroelectrica pe un onorariu lunar de 2.000 de lei? El e REMUS BORZA, masonul pasionat de ceasuri scumpe, proaspătul administrator judiciar al companiei

De ce ar sta un miliardar la Hidroelectrica pe un onorariu lunar de 2.000 de lei? El e REMUS BORZA, masonul pasionat de ceasuri scumpe, proaspătul administrator judiciar al companiei

De ce ar sta un miliardar la Hidroelectrica pe un onorariu lunar de 2.000 de lei? El e REMUS BORZA, masonul pasionat de ceasuri scumpe, proaspătul administrator judiciar al companiei
Contractele cu băieții deștepți vor putea fi anulate dacă se constată că sunt păguboase, spune administratorul judiciar al Hidroelectrica

Avocatul Remus Borza a fost numit administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, în calitate de coordonator al firmei de insolvență Euro Insol. Firma Euro Insol a fost desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după ce conducerea celui mai mare producător de energie din România a solicitat acest lucru în cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Cine este Remus Borza? Dacă stai să-l asculți, Borza este un miliardar mason, prieten cu Victor Ponta, care s-a arătat dispus să lucreze la Hidroelectrica pentru 2000 de lei pe lună din pură pasiune.

Într-un interviu pentru gândul, Borza spune despre el că este un „reprezentant de frunte” al Marii Loji Naționale din România, pasionat de călătorii – „sunt un adevărat globe trotter” – și de ceasuri scumpe.

„Am peste 10 ceasuri. Nu mi-am mai luat nici un ceas în ultima vreme deh, e criză. De la Hidroelectrica îmi dau 2.000 de lei pe lună. Trebuie să stau mult la Hidroelectrica ca să îmi iau încă un ceas”, glumește el. Unul dintre ceasurile sale preferate costă aproape 50.000 de euro.

Avocatul Borza a precizat însă că onorariul de 2.000 de lei pe lună pe care îl va primi deocamdată în calitate de administrator judiciar la Hidroelectrica este unul provizoriu, stabilit doar până la prima adunare a creditorilor, care va avea loc peste 2-3 luni, după care speră că îi va fi majorat.

„Sper ca la prima adunare a creditorilor să îmi mai dea doi poli, acolo, în mărinimia lor”, zâmbește Borza, adăugând că speră să primească un onorariu „pe măsura inteligenței și a rezultatelor deștepte pe care le avem”.

„Nu facem parte din nicio gașcă de băieți proști sau de băieți deștepți”

„Euro Insol nu este de ieri pe piață, avem o vastă experiență în domeniu. Era lider pe piața insolvențelor și înainte de a prelua Hidroelectrica. Nu Hidroelectrica ne-a făcut mari. Noi aveam active cât alți trei jucători de pe piață la un loc. Pe noi ne recomandă rezultatele bune de până acum, nu facem parte din nicio gașcă de băieți proști sau de băieți deștepți”, mai arată Borza.

Nu face un secret din faptul că este membru al masoneriei și se mândrește că este „un reprezentant de frunte” al Marii Loji Naționale din România. „Sunt producătorul și primei ediții și celei de-a doua ediții a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România. Ediția a doua va avea loc mâine (joi) la Ateneul Român”, ne invită el.

Toate contractele Hidroelectrica vor fi analizate. Cele care aduc pagube pot fi anulate

Întrebat în legătură cu contractele încheiate de Hidroelectrica cu „băieții deștepți”, avocatul spune că toate contractele Hidroelectrica, înclusiv cele menționate, vor fi analizate, iar cele care se constată că aduc prejudicii companiei vor fi anulate.

„Avem mandat nelimitat. Putem face orice ne permite legea. Vom lua orice decizie doar după o analiză temeinică, obiectivă și fără presiuni. Nu pot să mă pronunț acum despre contractele încheiate de Hidroelectrica, dar prin lege administratorul judiciar poate să denunțe toate contractele păguboase pentru companie. Pot anula orice contract păgubos, și pe cele cu «băieții deștepți», și altele, dacă aduc prejudicii companie”, a explicat avocatul, citat de Mediafax.

Venituri de sute de mii de euro

Dosare de asemenea amploare pot genera administratorilor judiciari venituri de ordinul sutelor de mii de euro. În cazul procedurii insolvenței, onorariile administratorilor sau ale lichidatorilor judiciari sunt stabilite, de obicei, ca procent din sumele distribuite către creditori, scrie Ziarul Financiar.

În prezent, Euro Insol este administrator judiciar pentru mai multe companii, printre care complexul expozițional Romexpo, UCM Reșița și gestionează totodată și alte proiecte aflate în insolvență, precum Asmita Gardens, Ibiza Sol, Uztel, RHS, Servtrans sau Plafar.

Marea sa pasiune sunt călătoriile

În prezent, Borza gestionează două treimi din proiectele imobiliare din Capitală, fabrici, companii de transport și o firmă producătoare de ceaiuri, totalizând 140 de societăți în valoare de 600 de milioane de euro, intrate în incapacitate de plată, potrivit știrileprotv.ro. Este plătit pentru administrarea fiecăreia dintre ele, iar în cazul falimentului, casa lui de insolvență primește un comision de la 3 până la 10 la sută din vânzarea activelor.

Borza mărturisește că de fapt, marea sa pasiune sunt călătoriile. „Călătoriile sunt cea mai mare pasiune a mea. Sunt un adevărat globe trotter. Am vizitat 94 de țări, vă pot spune mai degrabă unde nu am fost decât unde am fost. Din păcate, călătoriile au devenit un lux, nu din punct de vedere financiar, ci din cauză că nu mai am timp să călătoresc”, ne spune Remus Borza.

„Am 40 de ani, sunt singur pe lume”

Întrebat cum s-ar descrie, mărturisește că muncește până la 15 ore pe zi și dă de înțeles că își dorește să își întemeieze o familie: „Muncesc 14-15 ore pe zi, am 40 de ani, sunt singur pe lume, nu este nimic care să suscite interesul”.

Întrebat dacă îl cunoaște personal pe premierul Victor Ponta, amândoi fiind absolvenți ai Facutății de Drept din București, în 1995, răspunde imediat afirmativ, dar ține să precizeze că nu acesta a fost motivul pentru care a fost ales administrator judiciar al companiei Hidroelectrica.

„Ultima dată când ne-am întâlnit (cu Victor Ponta – n.n.) a fost acum doi ani și jumătate, la Clubul Diplomaților, când ne-am reunit cu toți foștii colegi pentru a sărbători 15 ani de la terminarea facultății », ne spune Remus Borza.

Citește și