Prima pagină » Economic » De ce are nevoie BNR de farfurii personalizate cu fir de aur – „model cu bordură”, de 59 de euro bucata

De ce are nevoie BNR de farfurii personalizate cu fir de aur – „model cu bordură”, de 59 de euro bucata

De ce are nevoie BNR de farfurii personalizate cu fir de aur - „model cu bordură
Palatul Vechi al BNR va cuprinde printre altele și un muzeu al banilor și băncilor, ce va fi deschis publicului în curând.

Banca Națională a României intenționează să achiziționeze „un set de veselă fină din porțelan, personalizată cu fir de aur – model cu bordură”, valoarea contractului fiind de 298.818,56 lei, echivalentul a circa 67.400 de euro.

Este vorba despre 1.140 de bucăți, rezultând un preț mediu de 59 de euro bucata. Vesela urmează să fie folosită cu ocazia organizării unor evenimente de anvergură în clădirea Palatului Vechi al BNR, după cum ne-au precizat reprezentanții BNR.

„Informația privind achiziția de farfurii a fost publicată pe site-ul BNR. Banca Națională nu face această achiziție pentru ca salariații băncii să își servească masa folosind astfel de farfurii. Este vorba despre o investiție care se încadrează firesc în programul de restaurare a Vechiului Palat al Băncii Naționale”, a explicat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu a menționat că banca centrală face investiții pentru ca spațiile care nu mai au funcționalități bancare să fie folosite în scopuri științifice și culturale.

„Din punct de vedere cronologic, BNR este a 16-a bancă centrală apărută în lume. Clădirea BNR este un monument istoric, este o valoare inclusă în patrimoniul național. Ceea ce face BNR – investiții pentru ca spațiile ce nu mai au funcționalități bancare să fie folosite în scopuri științifice, culturale și de comunicare, în concordanță cu monumentalitatea lor – fac și alte bănci centrale cu trecut istoric bogat, cu clădiri ridicate înainte de secolul XX, care nu mai răspund cerințelor bancare prezente”, a menționat Adrian Vasilescu.

El a adăugat că însuși guvernatorul BNR a relevat în repetate rânduri că o instituție cu încărcătură istorică bogată poartă prin timp o povară, de fapt o obligație de a menține sus ștacheta ridicată de înaintași.

Palatul Vechi al BNR este situat în centrul istoric al Capitalei, fiind ridicat în anul 1890, în cea mai veche zonă comercială a orașului, delimitată de străzile Lipscani, Calea Victoriei, Smârdan și Doamnei.

Ultimele pregătiri pentru darea în folosință în totalitate a Palatului Vechi al BNR

„Acum se fac ultimele pregătiri pentru darea în folosință în totalitate a Palatului Vechi al BNR care va cuprinde printre altele și un muzeu al banilor și băncilor, ce va fi deschis publicului”, a spus Vasilescu.

„De altfel, multe săli din Palatul Vechi sunt deja folosite pentru reuniuni interne sau internaționale care impun o ținută aleasă. De exemplu, în Sala de Marmură a BNR au fost organizate mai multe acțiuni culturale, istorice și protocolare, între care dejunul de ziua regelui sau recepțiile cu ocazia summitului NATO ori a reuniunii de la București a Trilateralei (Comisia Trilaterală, una dintre cele mai influente organizații mondiale – n.red.). La asemenea evenimente de anvergură au fost închiriate tacâmuri și veselă, care să corespundă cerințelor protocolare”, a precizat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a ținut să sublinieze că banca centrală nu este o instituție bugetară, iar prin vechimea ei clădirea Vechiului Palat al BNR și-a creat, prin amortizare, fonduri cu care a acoperit în totalitate toate aceste investiții. „Apoi, tot închiriind veselă pentru recepțiile care impun un standard de la care nu se poate coborî, costul ar deveni mai mare decât achiziția proiectată”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Cât de important este „criteriul artistic”

În anunțul BNR se precizează că tipul procedurii este „cererea de ofertă”, iar criteriul de atribuire a contractului este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

La criteriul artistic se specifică faptul că „designul modelului imprimat se armonizează cu paleta de culori a încăperilor, a perdelelor/draperiilor și a decorațiunilor existente”, criteriu pentru care ofertantul va primi 25 de puncte, fiind necesară și „Potrivirea formei produselor cu stilul mobilierului sălilor”.

Criteriul artistic este la fel de important ca și prețul ofertei, pentru ambele fiind acordate maximum 45 de puncte.

Timpul de livrare a setului de veselă este stabilit la maximum 39 de zile, iar data limită de depunere a ofertelor este 5 iunie 2012.

Citește și