De ce au dispărut ROȘIILE ROMÂNEȘTI de la tarabe. SPECULANȚII ocupă piețele, PRODUCĂTORII vând răsadul în străinătate

De ce au dispărut ROȘIILE ROMÂNEȘTI de la tarabe. SPECULANȚII ocupă piețele, PRODUCĂTORII vând răsadul  în străinătate
Publicat: 11/05/2012, 09:08
Actualizat: 15/07/2014, 18:21

Un kilogram de roșii din import a ajuns să coste în supermarket-uri cât unul de căpșuni, în condițiile în care producătorii autohtoni de legume susțin că au renunțat la culturile de tomate pe care anul trecut s-au văzut nevoiți să le vândă intermediarilor chiar și cu 20 de bani kilogramul.

„Ne sufocă importurile de legume. Problema cea mai mare este importarea masivă în perioada în care noi ieșim cu trufandaua noastră”, a declarat pentru gândul Mircea Croitoru, președintele Asociației Producătorilor de Legume și Fructe Matca. Fermierii din cadrul asociației gălățene cultivă o treime din suprafața de leguminoase din țară.

În total, suprafața cultivată cu tomate a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, producția fiind de circa 881.000 de tone, în creștere cu 14,6% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). În ciuda anului agricol foarte bun, Croitoru susține că fermierii au renunțat la culturile de roșii deoarece nu sunt deloc profitabile și nu au cum să concureze cu prețurile tomatelor de import.

„În alte state europene se practică TVA diferențiat pentru produsele de bază, nu 24% cum e la noi. Sămânța, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum să mărim prețurile. Cum să fiu competitiv când eu dau 6 lei pe benzină la pompă și în altă țări fermierii au subvenție de 50% la carburant”, a explicat Croitoru.

O altă problemă de care se plâng producătorii o reprezintă intermediarii care controlează piețele din marile orașe. De multe ori, producătorii ajung să-și vândă recolta la prețuri foarte mici, produsele fiind foarte perisabile. „Fermierii care produc roșii nu au acces la piețe și n-au de ales. Trebuie să-și vândă marfa prin intermediari. Și dacă tu ai roșii ajunse la maturitate, ele nu țin mai mult de 3-4 zile. Ești nevoit să le dai mai ieftin, decât să nu iei nimic pe ele”, a precizat pentru gândul Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, localitate în care mare parte a cetățenilor se ocupă de cultivarea legumelor.

Soluțiile de criză ale fermierilor: Cultivă răsadurile pe care le vând în afară și viceversa

Din ce în ce mai mulți fermieri aleg să cultive doar răsaduri. Acestea sunt vândute în străinătate, cultivate acolo, iar legumele se întorc în țară la prețuri mult mai mari. „Noi nu practicăm așa ceva, aici la Matca. Au venit la mine însă din ce în ce mai mulți fermieri care să îmi propună așa ceva, dar noi aici cultivăm răsaduri numai pentru producția proprie”, a explicat Croitoru.

Practica este mai des întâlnită în rândul fermierilor din sud, din județele situate mai aproape de graniță, ne-au explicat producătorii de legume. Chiar și cultura răsadurilor este însă costisitoare, susțin ei. De aceea, mulți fermieri au ales o altă soluție: cumpără răsadurile din străinătate și aleg soiuri care pot fi valorificate mai bine.

Costurile cultivării unui hectar de răsaduri se ridică la circa 14.000 de euro. Estimarea s-a făcut luând în calcul folia protectoare necesară (2.500 de kilograme), semințele (40.000-50.000), reparațiile solarelor afectate de ninsorile și vijeliile din sezonul rece, substanțele cu care sunt tratate plantele, îngrășămintele folosite, munca investită, costul curentului electric și al apel pentru irigație, precum și al combustibilului necesar pentru tranportul plantelor. „Nu este rentabil decât dacă produci răsaduri la nivel industrial, adică atunci când este vorba despre milioane de fire de roșii”, a mai precizat Velica.

Fuia, fost ministru al Agriculturii: Prețul alimentelor se dublează de la producători până pe rafturile supermarket-urilor

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a precizat că scumpirile alimentelor au loc pe lanțul de aprovizionare. Reprezentanții producătorilor spun însă că supermarket-urile sunt cele care fixează prețurile.

„Modul de producție în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafață mică. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoșa de la fiecare. Și fermierii trebuie să înțeleagă cu unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea”, a spus Fuia, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

„Eu aseară am văzut roșii într-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi când ieșim cu trufandaua noastră, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferență enormă”, a spus Croitoru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Misterul morții lui Prigoană. Ce spune administratorul pensiunii despre varianta că omul de afaceri ar...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela,...
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au...
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Maria Constantin, primele declarații după moartea lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Test de cultură generală. Ce a fost Marea Farsă Lunară?