Prima pagină » Economic » De ce au fost amendate Samsung, eMag, Altex și Flanco cu peste 123 milioane de lei? Practicile, semnalate pe Platforma avertizorilor de concurență

De ce au fost amendate Samsung, eMag, Altex și Flanco cu peste 123 milioane de lei? Practicile, semnalate pe Platforma avertizorilor de concurență

De ce au fost amendate Samsung, eMag, Altex și Flanco cu peste 123 milioane de lei? Practicile, semnalate pe Platforma avertizorilor de concurență

Înțelegerea dintre un producător de televizoare și telefoane și trei mari comercianți, care a afectat drepturile consumatorilor, este motivul pentru care Consiliul Concurenței le-a aplicat sancțiuni de 123 de milioane de lei, a detaliat, marți, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Consumatorii români au fost prejudiciați de înțelegerea dintre reprezentantul producătorului Samsung, SEROM (Samsung Electronics România şi Bulgaria) și fiecare dintre retailerii Dante International S.A. (care operează eMag), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A..

Mai exact, clienții celor trei mari comercianți nu au putut să beneficieze de prețuri mai mici la telefoane și televizoare marca Samsung, prin prisma acestei înțelegeri, conform detaliilor oferite de conducerea Consiliului Concurenței .

Această practică a fost semnalată, anonim, de o persoană care a furnizat indiciile care au stat la baza declanșării investigației, primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenței.

Indicii verificate în conversații pe Whatsapp

„Samsung era parte în toate cele trei înțelegeri”, a confirmat Bogdan Chirițoiu.

„A fost o modalitate mai neobișnuită de declanșare a acestei investigații. Noi, după cum probabil știți, gestionăm acea Platformă a avertizorilor de concurență în care companii sau persoane fizice pot sesiza și pot rămâne în anonimat atunci când fac acest lucru, deci pot sesiza diverse fapte anticoncurențiale. În cazul de pe piața electrocasnice-lor, acolo, pe această platformă de avertizări de concurență am primit o astfel de sesizare, acum cred doi ani de zile, este anonim. E anonim și chiar dacă am și nu am putea să vă împărtășim, nici să vă confirmăm, nici să vă infirmăm această informație, important este că ceea ce ni s-a sesizat prin platformă și documentele care au fost puse la dispoziție ne-au oferit nouă suficiente indicii să demarăm investigația. S-au făcut inspecții inopinate și s-au colectat date de la cele patru companii. Probele aici au constat în principal – și acesta este un alt element de noutate în conversații Whatsapp – conversații WhatsApp pe telefoane, pentru că noi putem inspecta inclusiv telefoanele mobile”, a precizat directorul general al Consiliului Concurenței, Daniela Bădilă.

Înțelegerea anticoncurențială, care s-a întins pe mai mult timp, în perioada 2019-2021, a constat astfel, în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare. Astfel, ei nu au putut reduce prețurile, astfel că a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect direct asupra dreptului consumatorilor de a da plăti mai puțin pe telefoane și televizoare Samsung.

Potrivit conducerii instituției, nu au fost descoperite indicii privind eventuale înțelegeri pe orizontală, între retaileri, ci doar pe verticală, între SEROM/Samsung și cei trei

„Au fixat o limită a prețului minim, să spunem, sub care să nu care să nu se coboare. Noi nu am descoperit o înțelegere pe orizontală între cei trei retaileri. Înțelegerea din acest caz, ceea ce s-a confirmat, este doar partea verticală dintre producători și cei trei comercianți. În cazul unei înțelegeri, nu putem vorbi de cineva care a coordonat. Vorbim de o înțelegere, amândoi am convenit să facem ceva”, Daniela Bădilă.

Suma totală cu care Consiliul Concurenţei a sancționat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A a fost de 123 milioane lei, respectiv:

  • SEROM – 75.441.655 de lei
  • Dante Internațional – 20.311.427 de lei
  • Altex România – 21.376.113 de lei
  • Flanco Retail – 6.223.580 de lei

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și