Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit că Banca Centrală nu a adoptat niciodată o politică de free floating, prin care să lase cursul să fluctueze liber.
„Dați-mi o mână de ajutor să creăm o situație de normalitate, să nu se mai uite lumea la cursul de schimb, să se uite mai degrabă la dobândă. Hai să le transmitem românilor o stare de normalitate, asta e normal să se întâmple cu cursul, și cu variații mai mari, nu-i nimic rău. Noi am încercat să spunem că nu ne uităm la curs dacă el se plimbă așa, într-un interval de 3-4%, nu putem să insistăm, pentru că atunci plecam de la managed floating (fluctuație controlată a cursului – n.r.), ne ducem în altă direcție, în alte politici de curs. Mulțumesc pentru ajutor, sunt sigur că m-ați înțeles”, s-a adresat guvernatorul analiștilor, la seminarul „Economia românească între macrostabilitate și microtensiuni”, organizată de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) la Banca Națională.
„Cu toate că, să vă dau o ironie a istorie, când mi-am susținut în perioada comunistă teza de doctorat, am pledat pentru free floating. Când am ajuns pe scaunul de guvernator, mi-a trecut, dar asta e altceva, face parte din istoria mea personală”, a spus Isărescu.
El a reiterat ideea că BNR nu stabilește cursul de schimb, ci calculează o medie între cursurile celor mai importante 10 bănci de pe piață, pe care o publică „din considerente statistice, vamale, chiar și mediatice”.
„Toată lumea spune cursul Băncii Naționale, nu spune nimeni cursul mediu al pieței valutare din România stabilit independent de Banca Națională, calculat din considerente statistice de BNR, nu e un lucru minor”, a punctat șeful BNR.