De ce este creșterea economică peste potențial cea mai periculoasă
„În practică, poate că o economie nu reușește să combine acești factori (de creștere-n.r.) în mod optim, și atunci creșterea este sub potențial sau peste potențial. Cea peste potențial este cea mai periculoasă, pentru că asta înseamnă că noi consumăm mai mult decât producem”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, afirmând că, în prezent, „România are mai degrabă un deficit de ofertă, iar reformele puse pe hârtie și aflate în implementare de către autorități sunt de natură să reducă acest deficit de ofertă”, a declarat Anca Dragu, în ședința Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.
„Aceste reforme conduc la creșterea potențială a țării”, a spus Anca Dragu.
Ministrul Finanțelor a afirmat că instituțiile ar trebui să canalizeze creșterea economică pentru a crește investițiile și exporturile, nu consumul.
„Acum avem o creștere de invidiat, dar trebuie să fim atenți la aceste provocări, să canalizăm creșterea economică în sensul creșterii investițiilor și a exporturilor și, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat să nu mai crească prea mult. Această situație în care consumul excede producția duce la dezechilibre”, a susținut Anca Dragu.
Ministrul Finanțelor a afirmat că dacă aceste recomandări nu sunt urmate, România riscă să o creștere care se va opri la un moment dat.