„În opinia noastră, dolarul va reuși să recâștige, în timp, atenția piețelor, pe măsură ce performanța economiei reale americane, alături de tendința ascendentă a inflației, vor imprima un nou impuls dobânzilor. Față de evaluarea de la finele anului trecut, când vedeam paritatea atinsă în câteva săptămâni, ar putea fi însă nevoie de mai mult timp, pentru că noua administrație a oferit pentru moment prea puține detalii despre aspectele fiscale și de reducere a reglementării care entuziasmaseră investitorii, iar trecerea pachetelor de legi prin Congres e oricum un proces laborios, în timp ce temele protecționiste au fost reluate insistent”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Cazacu, analistul-șef al XTB România.
Acesta arată că, dolarul ar putea intra o perioadă în defensivă, iar atmosfera mai prudentă ar putea avantaja yenul japonez și, într-o mai mică măsură, francul elvețian.
„Moneda unică europeană ar putea beneficia temporar de percepția dolarului și de tendința recentă pozitivă a datelor macro la nivelul indicilor de tip PMI în industrie și servicii. Lira sterlină va fi deosebit de volatilă, putând fi favorizată dacă, marți, Curtea Supremă decide că Parlamentul are un cuvânt de spus în privința invocării articolului 50, ceea ce este posibil, în opinia noastră”, susține analistul-șef al XTB România.
Curtea Supremă a Marii Britanii se va pronunța marți, 24 ianuarie, cu privire la dreptul premierului Theresa May de a lansa procesul de ieșire din Uniunea Europeană fără acordul Parlamentului.
Dolarul a avut după alegeri un parcurs foarte bun, impulsionat de tendința de creștere a dobânzilor în SUA.
„Comentariile președintelui Trump referitoare la dolarul prea puternic, în special în relația cu yuanul chinezesc, lipsa unor detalii concrete referitoare la programul economic și posibile operațiuni ale băncii centrale din China, care au avut ca efect diminuarea rezervelor în dolari, au contribuit la corecția negativă a dolarului de anul acesta”, explică Claudiu Cazacu.
De pe trei ianuarie, până vineri 20 ianuarie, dolarul american a pierdut peste 3.5% în raport cu euro, după minime care îl aduseseră la puțin peste 3% de paritate.