„Am văzut că astăzi leul a scăzut față de principale valute și de regulă, pe zona cursului de schimb apare cea mai rapidă reacție. În funcție de cum evoluează lucrurile, dacă protestele vor continua, atunci poate interveni o îngrijorare a investitorilor, a piețelor financiare. Evoluția viitoare depinde de foarte mulți factori”, a declarat, pentru MEDIAFAX, analistul economic Aurelian Dochia.
Acesta spune că investitorii străini, dar și cei autohtoni sunt influențați de această instabilitate pe mai multe planuri, legislativă și politică. „Piețele sunt influențate de aceste evenimente. Nu numai cursul de schimb, dar și ratele dobânzilor pot să crească, iar investitorii sunt foarte atenți la aceste lucruri. Chiar investitori care cumpără titluri de stat românești se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească. Asta înseamnă că ne vom împrumuta mai scump. Toate acestea au un cost pentru țară și pentru buget”, arată Dochia.
Analistul susține că toate schimbările legislative produc incertitudine, care crează neliniște pentru investitori și, evident, ei pun un preț pe toate acestea.
„Pot crește costurile de împrumut, costurile la care se fac tranzacțiile, iar în același timp se reduc investițiile. Este posibil ca economia să sufere, reducându-se investițiile nu se mai crează suficiente locuri de muncă, nu vom mai avea o creștere economică destul de rapidă. În condițiile de acum în care există incertitudini și pe plan internațional complică cumva lucrurile”, spune Aurelian Dochia.