De ce-i mai bine să trăiești în Piatra Neamț decât în București și în Tulcea decât în Reșița. HARTA serviciilor publice din orașul tău

De ce-i mai bine să trăiești în Piatra Neamț decât în București și în Tulcea decât în Reșița. HARTA serviciilor publice din orașul tău
Publicat: 13/02/2015, 21:15
Actualizat: 20/03/2019, 16:12

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat o hartă interactivă a serviciilor publice municipale prin care se compară costul acestora și performanța autorității locale în furnizarea serviciilor de salubritate, alimentare cu apă și canalizare, termoficare, iluminat public și transport urban.

Buzoienii plătesc dublu față de locuitorii din Târgu Jiu pentru apă

Locuitorii din Capitală plătesc cea mai scumpă apă potabilă din țară, respectiv 12 lei pe metru cub, potrivit datelor IPP, centralizate de gândul.

Nici buzoienii nu au parte de prețuri prea mici. Ei se află pe locul doi în acest top, plătind, în medie, 5,07 lei pe metru cub, de două ori mai mult decât orașul aflat la coada clasamentului, Târgu Jiu. Pe de altă parte, municipiul are cel mai mare grad de acces la rețeaua de alimentare cu apă, respectiv 100%.

Pe locul trei se află, la egalitate, orașele Piatra Neamț și Tulcea, cu un cost de 4,41 lei pe metru cub.

La polul opus s-a clasat Târgu Jiu, localitate unde apa costă 2,42 de lei pe metru cub, în condițiile în care aici ponderea pierderilor de apă din rețea este de 35%

Locuitorii din Zalău și Cluj-Napoca se bucură, de asemenea de prețuri mai scăzute pentru apa potabilă, de 2,63 de lei pe metru cub, ei fiind urmați de locuitorii din Baia Mare care plătesc 2,66 de lei pentru fiecare metru cub de apă consumat.

La Târgoviște, colectarea deșeurilor este de cinci ori mai scumpă decât la Suceava

Diferențe foarte mari între tarifele practicate de companiile de utilități se întâlnesc și la capitolul salubrizare. În Târgoviște tariful este de cinci ori mai mare decât la Suceava.

Astfel, locuitorii din Târgoviște cheltuiesc lunar 16 lei pe persoană pentru colectarea deșeurilor. La nivel municipal se strâng circa 21.564 de tone de deșeuri, operatorul fiind compania Supercom, controlată de Ilie Ionel Ciuclea. În 2013, Supercom a avut o cifră de afaceri de 32,4 milioane de euro și un profit de peste 4 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Click pe imagine pentru a mări

Sursă: Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Ieșenii se află pe locul doi în topul românilor care plătesc cel mai mult pentru salubrizare. La Iași, prețul serviciului este de 12 lei pe lună, pe persoană. Pe ultimul loc al podiumului sunt locuitorii din Sibiu, unde tariful este de 11 lei pe lună, pe persoană.

La Suceava, tariful este simțitor mai scăzut. Rosal Grup percepe aici o taxă de 3 lei pe lună, pe persoană. În 2013, compania a avut afaceri de 38,5 milioane de euro și pierderi de 1,4 milioane de euro, reiese din datele Finanțelor.

Locuitorii din Reșița plătesc aproape 90 de euro pe gigacalorie

Cea mai scumpă gigacalorie din România este produsă la Reșița. Locuitorii branșați la rețeaua de termoficare centralizată plătesc 387,89 lei/Gcal, însă, doar 6% dintre gospodăriile din localitate mai depind de CET. Totodată, ponderea pierderilor de energie termică din sistem este de 58% aici. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, autoritățile locale plătesc o subvenție de 43 de lei/Gcal.

A doua cea mai scumpă gigacalorie este produsă la Giurgiu, 299 de lei/Gcal, iar a treia la Arad, 290 de lei/Gcal. La polul opus se află localitățile Bacău (124,8 lei/Gcal), Tulcea (165 de lei/Gcal) și Cluj-Napoca (165 de lei/Gcal). Totodată, există mai multe orașe reședință de județ care nu depind de sistemul centralizat. Printre acestea se află Alba Iulia, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Tâgoviște, Târgu Jiu, Slobozia, Baia Mare, Slatina și Satu Mare.

Deși au probleme cu iluminatul public, sucevenii plătesc cel mai mult pentru acest serviciu

Iluminatul public îi costă cel mai mult pe suceveni, reiese din datele IPP. Ei plătesc circa 13 lei pe an și, paradoxal, au destul de multe probleme. Ei sunt pe locul trei la numărul de sesizări făcute, respectiv 2000 în 2013.

Pe locul doi se află piteștenii, care plătesc anual 6,5 lei pentru iluminatul public. Și aici numărul de sesizări este destul de ridicat, de 1.587, al șaptelea cel mai mare de la nivel național

Locuitorii din Focșani plătesc 5,7 lei pe an pentru lumina de pe străzi, însă doar 71% dintre acestea sunt iluminate.

Pe de altă parte, la Tulcea, unde 86% dintre străzi sunt luminate, costurile sunt de sub un leu pe an de locuitor, respectiv 0,33 lei.

Cei mai mulțumiți români de serviciile de iluminat public par a fi locuitorii din Ialomița care au făcut doar 28 de sesizări în 2013, iar cei mai nemulțumiți cei din Ploiești (2.896 de sesizări).

Tarifele de transport public variază între 1,35 și 2,5 lei pe bilet

Tarifele de transport public variază între 1,35 și 2,5 lei pe călătorie, potrivit datelor centralizate de IPP. Astfel, cele mai scumpe bilete se vând la Oradea, Drobeta Turnu-Severin și Râmnicu Vâlcea, unde o călătorie costă 2,5 lei.

În Maramureș, la Baia Mare, un bilet este 1,35 lei, iar la Sibiu, Galați, Buzău și Botoșani, costul călătoriei cu transportul public este de 1,5 lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?