Prima pagină » Economic » De ce investesc marile fonduri de hedging în băncile din Grecia

De ce investesc marile fonduri de hedging în băncile din Grecia

De ce investesc marile fonduri de hedging în băncile din Grecia
Unele dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume investesc în sectorul bancar din Grecia, anticipând profituri uriașe, chiar dacă în prezent țara se confruntă cu dificultăți economice majore, agravate de tăierile de cheltuieli guvernamentale.

Unele dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume investesc în sectorul bancar din Grecia, anticipând profituri uriașe, chiar dacă în prezent țara se confruntă cu dificultăți economice majore, agravate de tăierile de cheltuieli guvernamentale, informează Mediafax, citând Financial Times.

Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial și Dromeus se numără printre fondurile de hedging, fonduri de investiții cu un grad ridicat de risc, care urmează să participe la recapitalizarea sectorului bancar elen.

Fondurile sunt printre cele mai mari instituții financiare implicate într-o emisiune de acțiuni de 550 de milioane de euro a Alpha Bank, a doua mare bancă din Grecia. Emisiunea urmează să fie finalizată la mijlocul lunii iunie, au declarat surse apropiate situației.

Alte fonduri interesate de investiții în băncile elene includ Third Point, care anul trecut a obținut un profit de 500 de milioane de euro în urma unor achiziții la preț redus de obligațiuni ale statului elen, precum și CQS.

Reprezentanți ai Farallon, York, CQS și Third Point au refuzat să comenteze, în timp ce QVT nu a răspuns întrebărilor transmise de Financial Times.

Investițiile private la Alpha Bank vor fi completate de o injecție de capital de 4 miliarde de euro de la un fond al statului elen.

„Creditorii internaționali au făcut până la urmă din această situație o afacere foarte bună pentru fondurile de hedging”, a spus un managerde la una dintre firmele implicate. Fondurile au putut investi doar circa o treime din cât au cerut, a sps el.

Chiar dacă autoritățile elene speră să repete succesul Alpha Bank și în cazul altor bănci care au nevoie de capital, fondurile de hedging sunt mai precaute, notează Finacial Times.

Unele fonduri analizează o participare la recapitalizarea Piraeus Bank, în timp ce cazul National Bank of Greece este considerat diferit, instituția de credit fiind privită ca un candidat mai probabil pentru o naționalizare aproape totală.

Cele mai mari patru bănci din Grecia – National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank și Eurobank – trebuie recapitalizate după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ștergere a datoriilor satatului elen.

Alpha Bank, Piraeus Bank și National Bank of Greece au anunțat că pot atrage din surse private capital reprezentând peste 10% din necesarul de recapitalizare, situație care le permite să-și păsteze managementul privat, în timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar dacă va asigura restul necesarului de capital. Eurobank va fi recapitalizată integral de Fondul Elen de Stabilitate și va intra sub controlul statului, însă banca are planuri pentru a reveni la un acționariat privat cât mai repede posibil.

Eurobank deține în România Bancpost, iar National Bank of Greece Banca Românească, în timp ce Alpha Bank și Piraeus Bank derulează operațiuni sub brand propriu.

Autor

Citește și